V Steklenem atriju Mestne hiše bodo ob 19.00 odprli razstavo industrijske oblikovalke Barbare Prinčič z naslovom Ko zaprem oči. Avtorica, ki je tudi aktivna promotorka ponovne uporabe in koriščenja sekundarnih surovin, z razstavo povezuje problematiko zavrženega tekstila s svojo osebno izkušnjo težav z očmi, navajajo v sporočilu za medije.

Razstava bo na ogled do 19. avgusta. Foto: Mestna galerija Ljubljana
Razstava bo na ogled do 19. avgusta. Foto: Mestna galerija Ljubljana

Ko zaprem oči je izrazito osebna, skoraj intimna zgodba oblikovalke Barbare Prinčič. Problematika zavrženega tekstila in težave z očmi "so jo napeljevale k razmišljanju in opazovanju, kaj vidimo z ali za zaprtimi očmi". "Postavljajo se vprašanja, kaj se dogaja v naši glavi, v naših mislih, ko imamo zaprte oči, bodisi ko sanjamo – zavestno ali nezavedno, ko osredotočeno razmišljamo, kaj občutimo ali doživljamo, ko izklopimo čutilo vida in se tako prepustimo drugim čutilom," piše.

Zavržen tekstil dobi novo življenje
"Z odmikom vida nam čutenja, kot so dotik vetra, ljubljene osebe ali strah in tesnoba, postanejo intenzivnejša. Seveda je na razstavi zajeta tudi fantazija, ki je tako ali tako značilna za sanjarjenje. Avtorica je te zgodbe-slike iz glave vizualizirala in materializirala s tekstilnimi ostanki oziroma odpadki in tako ostala zvesta sama sebi glede poslanstva promovirati trajnost, saj se s tem ukvarja tudi kot predavateljica na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje ljubljanske ALUO,"
še piše.