Kanal - Centre Pompidou, ena izmed bruseljskih umetniških ustanov, je svoja vrata odprl leta 2018. Foto: EPA
Kanal - Centre Pompidou, ena izmed bruseljskih umetniških ustanov, je svoja vrata odprl leta 2018. Foto: EPA

Pandemija koronavirusa ni le s fizičnega vidika prizadela milijonov ljudi po svetu, temveč škodljivo vpliva tudi na duševno zdravje mnogih. Program s trimesečno poskusno dobo upravičencem omogoča brezplačen obisk petih javnih umetniških ustanov v belgijski prestolnici. V naboru ustanov je tudi nekaj najbrž nenavadnih ponudb, saj je med njimi mogoče najti tudi Muzej kanalizacije in zbirko več kot 1000 oblačil bronastega dečka, ki lula, znanega kot Manneken Pis, navaja portal Artnet.

Podoben kanadski podvig že pred pandemijo
Bruseljski program je navdihnila podobna študija, ki so jo leta 2018 izvedli v Montrealu na pobudo tamkajšnjega muzeja lepih umetnosti (Montreal Museum of Fine Arts ‒ MMFA). Delphine Houba, ki je pristojna za kulturo v belgijski prestolnici, je dejala, da se je na podlagi njihovega projekta odločila, da bi tudi v Bruslju poskusili kaj podobnega.

Slavni bruseljski Manneken Pis v svoji
Slavni bruseljski Manneken Pis v svoji "garderobi" hrani več kot 1000 oblek. Foto: EPA

Program s sedežem v kanadski provinci Quebec je bolnikom in negovalcem, pa tudi družinskim članom, ponujal brezplačen vstop v MMFA. Program je zaživel kot tako rekoč podaljšek muzejskega odbora za umetnost in zdravje, ki so ga ustanovili leta 2017 z namenom preučevanja učinkov umetnosti na posameznike, ki trpijo zaradi različnih stanj, vključno z motnjami hranjenja, duševnimi boleznimi, rakom dojke ali Alzheimerjevo boleznijo.

Vse hujši stres, izgorelost in druge patologije
Delphine Houba je za belgijski časnik L'Echo dejala, da je "covidna kriza, ki le še dodatno spodbuja stres, izgorelost in druge patologije, potrdila pomembnost takega projekta."

Sorodna novica 18 Rembrandtov prvič na skupni razstavi, med njimi tudi zadnji avtoportret

Številne študije so potrdile koristne vplive umetnosti pri prizadevanjih za izboljšanje razpoloženja bolnikov, četudi so se izvajali v samih bolnišnicah. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) celo izvaja program, namenjen preučevanju in podpori umetnosti kot eni izmed bistvenih sestavin ohranjanja dobrega počutja.

Ena izmed zadnjih želja v življenju ...
V letu 2019, ko so v Rijksmuseumu v Amsterdamu odprli veliko Rembrandtovo razstavo v čast 350. obletnice njegove smrti, so dobrodelno organizacijo Ambulance Wish Foundation preplavile prošnje mnogih na smrt bolnih, ki so si želeli ogledati stvaritve tega nizozemskega mojstra. Nekaterim izmed njih so to željo tudi uresničili.

Po pisanju Artneta bodo rezultati bruseljskega pilotnega programa objavljeni v prihodnjem letu.