Umetnica Saša Šižgorič v Galeriji P74 med drugim raziskuje, kako nov način komuniciranja prek družbenih omrežij in poplava informacij vplivata na našo percepcijo.

Foto: Center in galerija P74
Foto: Center in galerija P74

V Galeriji P74 predstavlja umetnica projekt Alter 53, v katerem se ukvarja s temo globalne komunikacije, množičnih informacij in družbenih omrežij. Kot so v galeriji zapisali ob razstavi, zajema videoperogfromans umetnice idejo prekinitve hitrega preklapljanja med vsebinami na družabnem omrežju Instagram. Umetnica se je odločila posneti deset videoperformansov, ki jih je v živo izvajala na omenjenem tem omrežju. Performans je izvajala deset dni, vsak dan ob isti uri ter točno 53 minut – to je čas, ki ga na omrežju preživi povprečen uporabnik.

V namerno preprosti performativni gesti gleda umetnica v kamero oziroma zaslon mobilnega telefona, pri čemer jo zanima, ali lahko z nezanimivo akcijo vzbudi pozornost in zadrži gledalce tudi naslednje dni. Razstava vključuje videokolaž desetih videoperformansov, ki ga spremlja ločen posnetek performansov prvega in zadnjega dne, vključno s komentarji gledalcev. Tretji element razstave je interaktivni tablični računalnik, na katerem lahko obiskovalec odpira in bere sporočila, ki jih je Saša Šižgorič prejela v času izvedbe performansa.

Umetnico je zanimal odziv in število udeležbe, kdo se bo pridružil in kaj bo ob pridružitvi počel sam – omogočeno jim je bilo gledanje, prenehanje gledanja, gledanje in branje komentarjev, ne pa dostop do sporočil, so zapisali v galeriji. Naslednja stopnja zasebnega je prvič razkrita na razstavi, kar gledalcu lahko nudi občutek intime, celo voajerizma. "Projekt tako kaže avtoričin poskus prenosa virtualnega performansa, namenjenega specifični publiki v galerijski kontekst, ob čemer se postavljajo vprašanja o načinih pristopanja k slednjemu, odpira pa tudi vprašanje o sami uspešnosti performansa," še beremo ob razstavi.

Alter 53 je del cikla Odprti termin za mladega intermedijskega umetnika in predstavlja prvo samostojno predstavitev mlade umetnice. Projekt temelji na videoperformansu Alter 53 (2021), ki je nastal v sklopu magistrskega dela pod mentorstvom doc. dr. Polonce Lovšin in somentorstvom izred. prof. dr. Mojce Puncer, na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.

Razstava bo na ogled do 6. septembra.

Saša Šižgorič (1995, Velenje) je magistrirana profesorica likovne pedagogike, študij je končala na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. V študijskem letu 2020/21 se je udeležila študijske izmenjave na Akademiji za likovno umetnost v Neaplju. Ukvarja se predvsem z videom in performansom, aktivna pa je tudi na področju ilustracije. Sodelovala je na več skupinskih razstavah. Kot koproducentka in glavna igralka je sodelovala z režiserko Mayo Slatinek pri ustvarjanju celovečernega filma Julija.