Aj Vejvej verjame, da  čedalje pomembnejša vloga Kitajske v svetovnem gospodarstvu predstavlja potencialno grožnjo svetovnemu redu, zlasti na področjih politike in kulture, kjer prevladuje Zahod. Foto: Reuters
Aj Vejvej verjame, da čedalje pomembnejša vloga Kitajske v svetovnem gospodarstvu predstavlja potencialno grožnjo svetovnemu redu, zlasti na področjih politike in kulture, kjer prevladuje Zahod. Foto: Reuters
Sorodna novica Mihail Gorbačov – 90-letnik

Ajevi premiki po stari celini so vedno deležni zanimanja javnosti: ko se je leta 2015 preselil v Berlin (deloma iz hvaležnosti, ker se je Nemčija potegovala za vrnitev njegovega potnega lista), je to veljalo za znamenje, da je mesto (znova) epicenter evropskega kulturnega dogajanja. Ko se je leta 2019 preselil v Veliko Britanijo, so Angleži to interpretirali kot zaupnico negotovim pobrexitovskim časom.

Umetnik zdaj pravi, da bo sicer obdržal svoj studio v Berlinu in stanovanje v Cambridgeu, kjer njegov sin obiskuje fakulteto, a sam je bojda najsrečnejši na Portugalskem, kjer živi v odročni vili z bazenom, eksotičnimi pticami in veliko posestjo. "Obožujem Portugalsko," je za tiskovno agencijo Reuters komentiral Aj, ki namerava v državi ostati dolgoročno, "če se kaj ne zgodi".

Kje so kitajski spomeniki Gorbačovu?
Umetnik, ki je v domovini oblikoval sloviti stadion Ptičje gnezdo, potem pa padel v nemilost režima in nekaj časa celo preživel v domačem zaporu, je – med drugim – razočaran nad tem, da na Kitajskem ni spomenikov, posvečenih Gorbačovu.

Kritičen je do Evropske unije, ki se z novim investicijskim sporazumom po njegovem mnenju preveč brati z "izjemno strateško Kitajsko", kar naj bi v prihodnosti povzročalo samo težave. 90-letni Gorbačov se mu zdi svetel zgled političnega voditelja, ker je dovolil, da se je Sovjetska zveza razkrojila v miru. Če Kitajska ne bo ubrala podobnega pristopa, jo čaka temna prihodnost, napoveduje.

Umetnik že od leta 2015 ne živi več na Kitajskem. Upa, da se bo lahko na Portugalskem v miru postaral.  Foto: Reuters
Umetnik že od leta 2015 ne živi več na Kitajskem. Upa, da se bo lahko na Portugalskem v miru postaral. Foto: Reuters

Svet se o dediščini Gorbačova ni popolnoma zedinil: večina Nobelovemu nagrajencu za mir pripisuje velik del zaslug za konec hladne vojne in velike reforme, ki so vodile v razpad Sovjetske zveze. A številni funkcionarji v Moskvi in Pekingu ga še vedno dojemajo kot nevarnega spletkarja, ki je dovolil, da je klecnila svetovna velesila. "Danes ni na Kitajskem nikogar, ki bi se lahko primerjal z Gorbačovom," meni Aj. "A če se Kitajska ne loti politične reforme, kakršno je začel ruski predsednik, ne bo od kitajske gospodarske rasti nobenih pozitivnih rezultatov."

Slovenski delček sestavljanke
V sodelovanju s fundacijo Cinema for Peace, ki jo je ustanovil Nemec slovenskega rodu Jaka Bizilj in ki je pomagala na zdravljenje v Berlin prepeljati zastrupljenega ruskega disidenta Alekseja Navalnega, Aj načrtuje postavitev spomenika Gorbačovu v središču Berlina. "Gorbačov je eden najpomembnejših mislecev, vizionarjev, človek, ki je pomagal vzpostaviti nove možnosti za družbo. In Berlin je zelo politično mesto ... Gorbačov je vedno simboličen lik za ljudi, ki iščejo svobodo."