Orazio Gentileschi, Danaa, okoli 1623, olje na platnu, 161,3 x 226,7 cm. Foto: Wikipedia
Orazio Gentileschi, Danaa, okoli 1623, olje na platnu, 161,3 x 226,7 cm. Foto: Wikipedia

To je bil čas baroka, kakšna dela so v tem slogovnem obdobju nastala v Genovi, pa bodo maja predstavili v Narodni galeriji v Washingtonu. Razstavi bo naslov Veličastni barok umetnost v Genovi, 1600‒1750, na ogled pa bodo ponudili okoli 130 eksponatov.

Peter Paul Rubens, Portret Giovannija Carla Dorie na konju, 1606, Galleria Nazionale di Palazzo Spinola v Genovi. Foto: Wikipedia
Peter Paul Rubens, Portret Giovannija Carla Dorie na konju, 1606, Galleria Nazionale di Palazzo Spinola v Genovi. Foto: Wikipedia

Iz Genove, ki je bila od leta 1005 do 1797 republika, je v njeni bogati zgodovini prišlo kar nekaj velikih mož, med najbolj znamenitimi je nemara Krištof Kolumb. In tudi veliko umetnikov je delovalo tam. Jedro razstave bodo predstavljala dela šol dobro znanih slikarjev, kot so bili Bernardo Strozzi, Giovanni Benedetto Castiglione in Alessandro Magnasco. Ob ta bodo postavili ključna dela nekaterih drugih italijanskih in tujih slikarjev, ki jih je pritegnilo cvetoče okolje mesta med drugim Petra Paula Rubensa, Giulia Cesareja Procaccinija, Orazia Gentileschija, Anthonysa van Dycka in Francesca Solimene.

V 17. stoletju je bila Genova bančno središče Evrope in ogromno bogastvo je s tedanjo vlado ustvarjalo ugodne pogoje, ki so umetnikom in mecenom omogočali naročanje in ustvarjanje razkošnih in vizualno privlačnih del v baročnem slogu. V Washingtonu bodo razstavili slike, kipe, izdelke dekorativne umetnosti, risbe in grafike iz obdobja med letoma 1600 in 1750.

Ker je kar nekaj najveličastnejših del takšnih, da jih ni mogoče prenesti, saj gre za monumentalne poslikave cerkva in palač, bodo ta predstavljena s pomočjo oljnih skic in modelov. Veliko risb in grafik, ki bodo vključene v razstavo, so ustvarili umetniki, ki bodo zastopani z drugimi deli nekatere izmed risb in skic bodo z njimi tudi neposredno povezane.

Razstava baroka v Genovi bo na ogled od 3. maja do 16. avgusta. V galeriji so sicer prav danes zaradi širjenja koronavirusa zaprli vrata, vendar pa je ponovno odprtje napovedano za 4. aprila.