Po zaključku letošnjega festivala sodobnega kolaža KAOS drevi ob 19. uri v Kranju odpirajo veliko razstavo pobudnice festivala Maruše Štibelj. Umetnica se bo na razstavi predstavila z 11 projekti, samostojno in v sodelovanju z umetniki z drugih področij likovnega ustvarjanja.

Foto: Layerjeva hiša
Foto: Layerjeva hiša

Maruša Štibelj na postavitvi predstavlja dela, ki jih je ustvarila med letoma 2016 in 2020. Vendar se ne predstavlja sama. Na ogled postavlja tudi svoje sodelovanje z Davidom Almajerjem v razstavi Slovar prikritih žalosti, ki predstavlja konglomerat kolaža in keramike. Organizatorji omenjajo tudi njeni novi javni instalaciji, nastali v sodelovanju s Kajo Urh in Majo Jenko. To sta Človek človeku človek in Pogovori z neznanci.

Na ulici bo mogoče videti, kaj je prineslo njeno sodelovanje z Evo Mlinar, Jernejem Žumerjem, Klaro Polajnar in Črtom Štrubljem, katerih nosilna tema je kolo.

Prvič pa bosta javnosti predstavljena tudi samostojna projekta Maruše Štibelj ‒ Ko se čas ustavi, se mi ne, ki ga je ustvarila v času samoizolacije letos spomladi, ter Kronično pozni, v sklopu katerega bo na ogled tudi delo, ki je bilo leta 2018 nagrajeno na pariškem Salonu lepih umetnosti.

Foto: Layerjeva hiša
Foto: Layerjeva hiša

Kranjska umetnica kolaža s svojim delom in aktivno promocijo kolaža kot samozadostnega umetniškega medija predvsem s festivalom sodobnega kolaža KAOS, katerega pobudnica je, kolažu daje veljavo v nacionalnem in regijskem merilu. Z mantro, da je sodelovanje med umetniki nujno za razvoj in opolnomočenje scene, k sodelovanju vabi umetnike in ustvarjalce s področja slikarstva, keramike, arhitekture, glasbe in ilustracije ter z njimi širi umetniško valovanje, polno entuziazma, ki je močno prisotno v Kranju v zadnjih petih letih.

Maruša Štibelj (1986) je diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški Fakulteti Univerze v Ljubljani. Svoja dela razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Je članica Likovnega društva Kranj in umetniška vodja festivala sodobnega kolaža KAOS. Živi in ustvarja v Kranju.

Pri ustvarjanju svojih kolažev črpa iz starih revij in časopisov, iz drobcev starih zgodb pa ustvarja nova razmerja, v katerih problematizira najrazličnejša vprašanja odnosov ‒ med ljudmi, med spoloma, odnos družbe do posameznika in manipulativno moč posameznika ter njen vpliv. Nenehno poskuša širiti meje kolaža kot samozadostnega medija in pri tem ohranja originalen spekter barv, ki ga material poseduje.

Razstava Maruša & prijatelji: Ko se čas ustavi, se mi ne bo na ogled do 5. septembra.