V sklopu srečanja Algopolis bo od danes na ogled interaktivna instalacija Co-op{Codes}, ki jo pripravlja Ljudmilin rezident, priznani brazilski live coder Bruno Gola, v petek pa bodo na vrsti delavnica, pogovor in nastopi live coderjev.

Na rezidenci Ljudmile se v sklopu projekta za spodbujanje prakse kodiranja v živo On-the-Fly trenutno mudi eden najvidnejših globalnih live coderjev Bruno Gola iz Brazilije. Ta bo ob današnjem uvodu v srečanje Algopolis predstavil interaktivno instalacijo Co-op{Codes}. Foto: osmo/za/Facebook
Na rezidenci Ljudmile se v sklopu projekta za spodbujanje prakse kodiranja v živo On-the-Fly trenutno mudi eden najvidnejših globalnih live coderjev Bruno Gola iz Brazilije. Ta bo ob današnjem uvodu v srečanje Algopolis predstavil interaktivno instalacijo Co-op{Codes}. Foto: osmo/za/Facebook

Kodiranje v živo ali live coding ne pozna ustaljenega notnega zapisa, inštrumenti zanj pa so skriti v ukaznih vrsticah računalnika. "Prihaja kot dokaj nova umetniška oblika in kot krovni izraz, ki zajema spoj elektronske glasbe, vizualij, improvizacije ter nastopov v živo. Live coder v živo komponirane glasbe ali vizualij pred našimi očmi ustvarja dogodek, ob katerem lahko plešemo, ob njem sedimo ali se vanj preprosto potopimo," so pojasnili organizatorji.

Na rezidenci Ljudmile se v sklopu projekta za spodbujanje prakse kodiranja v živo On-the-Fly trenutno mudi eden najvidnejših globalnih live coderjev Bruno Gola iz Brazilije. Gola gradi zvočne instalacije in v živo nastopa v različnih formatih, kot so live coding, avdiovizualna generativna dela in živa elektronska glasba, pri čemer za vsako priložnost običajno sam sestavi strojno in programsko opremo. Ob uvodu v srečanje bo danes predstavil interaktivno instalacijo Co-op{Codes}.

Instalacija, ki jo lahko kodirajo tudi obiskovalci
"Obiskovalci lahko sodelujejo in spreminjajo instalacijo, tako da urejajo kodo s spletnim vmesnikom, izdelanim po meri, ki ga je mogoče upravljati z brskalnikom. Vmesnik je močno povezan z okoljem, ki se uporablja za zagon namestitve, kar olajša eksperimentiranje s kodiranjem v živo, ne da bi se izgubili pri vzpostavljanju razvojnih okolij ali zaradi napak v sintaksi,"
so zapisali organizatorji festivala.

Namen instalacije Co-op{Codes} je opogumiti tako izkušene kot tudi manj izkušene obiskovalce, da se poigrajo z različnimi tehnikami ustvarjalnega kodiranja, hkrati pa lahko v realnem času opazujejo rezultate svojih sprememb.

Foto: Društva Ljudmila
Foto: Društva Ljudmila

Večina programa srečanja Algopolis, t. i. "mesta žive kode", ki se ga bodo po napovedi udeležili raziskovalke in raziskovalci te pionirske umetniške zvrsti iz različnih delov Evrope, bo potekala v petek, 14. maja. Dogajanje v Osmo/zi bo potekalo v skladu z ukrepi proti širjenju novega konoravirusa z živim prenosom prek Youtube kanala Ljudmile in Radia Študent.

Petkov program bo ob 15. uri uvedla delavnica z Ljudmilinim rezidentom Golo na temo V živo kodirani vplivi, ob 19. uri pa ji bo sledilo predavanje "največjega strokovnjaka za live coding v raziskovalnem smislu na svetu" Giovannija Morija, ki bo predstavil monografijo Kodiranje v živo? Kaj to pomeni?. Sledila bo predstavitev raziskave občinstva live codinga v Sloveniji, ki sta jo pripravili Nina Dragičević in Tjaša Pureber, po kateri bodo predstavljene še sorodne raziskave občinstva live codinga v drugih evropskih državah. Sledila bo razprava.

Dogajanje bodo ob 20.30 zaokrožili nastopi slovenskih in mednarodnih live coderjev. Predstavili se bodo Gola, Luka Prinčič, Blaž Pavlica, Claudio Donaggio – Etol, Shelly Knots, Timo Hoogland in drugi. Po nastopih se bo z live coderji pogovarjal Luka Frelih.