Največja newyorška katedrala St. John the Divine. Foto: EPA
Največja newyorška katedrala St. John the Divine. Foto: EPA

S projektom čipk, povezanih z ljubeznijo, slovenska umetnica trenutno sodeluje na skupinski razstavi v največji newyorški katedrali St. John the Divine. Razstavo so odprli v četrtek in nosi naslov Vrednost zatočišča (The Value of Sanctuary).

Osrednje mesto v katedrali nad oltarjem
Umetnici je pripadlo osrednje mesto v katedrali, nad oltarjem, kjer visi njeno Kolektivno srce, sestavljeno iz recikliranih čipk.

Kolektivno srce iz okrog 1000 različnih čipk je bilo med drugim že razstavljeno v dunajski Stolnici sv. Štefana. Poleg tega je umetnica razstavila tudi dve podobni deli z imenom Safety Blanket, ki sta razstavljeni bliže vhodu v katedralo.

Eva Petrič, rojena leta 1984 v Kranju, živi in deluje med Dunajem, New Yorkom in Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO
Eva Petrič, rojena leta 1984 v Kranju, živi in deluje med Dunajem, New Yorkom in Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO

Več svetovno znanih umetnikov
Na razstavi, ki bo na ogled do 30. junija, sodeluje več svetovno znanih umetnikov, med drugim Kiki Smith, Francis Cape, Louise Bourgeois, La Toya Ruby Frazier, Cassils, Robert Longo, Tomas Van Houtryve in Jenny Holzer.

Razstava je del aktivnosti katedrale pri prizadevanju za zagotavljanje osnovnih človekovih pravic, kot je tudi pravica do zatočišča. V ta namen episkopalna oziroma anglikanska katedrala že več let ponuja svoj prostor sodobnim umetnikom, da skozi svoje delo opozorijo na stike med duhovno in družbeno identiteto ter povezanost posameznika in skupnosti z dostojanstvom in vključevanjem.

Tudi v galeriji pri Centralnem parku
Slovenska umetnica ima v načrtu tudi razstavo v newyorški galeriji Mourlot. Razstava fotografij z naslovom SafetyKnot bo v galeriji pri Centralnem parku na ogled od 28. februarja, ko bo odprtje, do 30. aprila.

Eva Petrič, rojena leta 1984 v Kranju, živi in deluje med Dunajem, New Yorkom in Ljubljano. Ukvarja se s fotografijo, slikanjem, videoprojekcijo, performansom in pisanjem. Diplomirala je iz psihologije in vizualne umetnosti na dunajski Univerzi Webster in magistrirala iz novih medijev na inštitutu Transart (New York/Berlin) v sodelovanju z Donavsko univerzo v Kremsu.

Eva Petrič