Odprtji razstav bosta na ogled na njihovem Facebook profilu in YouTube kanalu, od 3. maja dalje pa si bo dela obeh razstav mogoče ogledati tudi v galeriji.

Foto: Kosovelov dom
Foto: Kosovelov dom

Ex-tempore je pripravilo Kulturno društvo Kras v sodelovanju z Botaničnim vrtom Sežana, potekal pa je ob lanskem občinskem prazniku v Sežani konec avgusta. Na razstavi so predstavljena dela Mojce Žerjal, Jane Štok, Danice Stupar, Olge Jevšek, Romana Verasa, Liljane Lisjak, Ajde Fabjan, Marije Maruše Maraž, Marije Zevnik, Sonje Marije Trampuž, Rudija Reichmanna, Ailine Visentin, Darinke Zaletel, Kristine Žnidaršič, Branka Kopšeta, Loredane Prodan, Borisa Kubelja, Taddea Sedmaka, Marije Grazie Persolja, Anamarije Samec in Radovana Gregorčiča.

Izbor del je opravila tričlanska komisija pod vodstvom umetnostne zgodovinarke in likovne kritičarke Anamarije Stibilj Šajn, sodelovala sta še umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Saša Bušan in profesor likovne vzgoje Samo Onič. Nagradila je dela Tine Dekorti iz Lucije z naslovom Pirati iz Lucije, drugo nagrado je prisodila Taji Regent Veras in delu Antiekocentrizem kot človeški egoizem, tretjo nagrado pa Dajani Čok za delo Rdeči Kras. Priznanja za odličnost pa so tokrat namenili Janezu Ovscu, Nevenki Verbič, Ireni Lorget Lipovec, Loni Verlich in Karmen Kastelic Pipan.

Razstava bo na ogled do 20. junija.

Z razstave del Katje Sorta. Foto: Kosovelov dom
Z razstave del Katje Sorta. Foto: Kosovelov dom

Od 20. ure bo na ogled še razstava Katje Sorta. Umetnica ustvarja risbe, večinoma z ogljem, grafike in dela z akrilom, pa tudi kolaže. Osnova njenih del je črta, "črte, ki se križajo, črte, ki se širijo in postajajo ploskve, so ostro omejene površine in oglate ploskve, ki se stikajo z drugimi črtami in površinami ali jih križajo. Površine risb in grafik so različnih odtenkov, od sive do črne, odvisno od gostote oglenega, grafitnega ali barvnega nanosa, pri akrilnih slikah pa so to bele, črne, različni odtenki zlasti sivih, zelenih in modrih, redkeje pa tudi drugih barv," je ob razstavi zapisal kurator Denis Volk.

Katja Sorta je leta 2019 diplomirala s področja risbe na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Med letoma 2017 in 2020 je delovala kot demonstratorka za Galerijo UL PEF, trenutno pa končuje drugostopenjski magistrski program. Predstavlja se na skupinskih razstavah tako doma kot v tujini, samostojno pa se je prvič predstavila leta 2018 v galeriji Miha Maleša v Kamniku. V svojih delih izhaja iz značilnosti in lastnosti geometrijske abstrakcije ter ustvarja serije risb, slik in grafik abstraktnega in simbolnega sveta.

Dela Katje Sorta bodo v galeriji na ogled do 13. junija.