Vsak posamezni element vsebuje scintilatorski detektor. Foto: Matjaž Rušt
Vsak posamezni element vsebuje scintilatorski detektor. Foto: Matjaž Rušt

Mioni so visokoenergijski osnovni delci, ki nastajajo v zgornjih plasteh ozračja ob naletu kozmičnih žarkov iz vesoljskega prostora.

"Vsak trenutek prehajajo skozi naša telesa, velike naravne mase in človeško infrastrukturo, razpadejo pa večinoma šele v globini Zemlje. Te nam nezaznavne delce obravnava in materializira svetlobno-zvočna postavitev Kozmični dež," so zapisali ob razstavi.

Sedem detektorsko-signalnih enot
Postavitev sestavlja sedem detektorsko-signalnih enot, ki jih po galerijskem prostoru razprostira in obenem napaja elektrificirana jeklena mreža.

"Vsak posamezni element vsebuje scintilatorski detektor, narejen po načrtih prosto dostopnega in odprtokodnega mionskega detektorja Cosmic Watch. Ob prehodu miona skozi scintilator nastane šibek svetlobni pulz, ki ga silicijeva fotopomnoževalka ojača in pretvori v električni signal. Vgrajeni mikrokontroler zazna signal, kar sproži močen blisk svetlobe in udarec elektromagnetnega aktuatorja ob mrežo, ki proizvede zvok udarca po struni," so še zapisali.

Foto: Matjaž Rušt
Foto: Matjaž Rušt

Tilen Sepič (1984) je multidisciplinarni umetnik in oblikovalec, ki deluje na področjih novih medijev, umetnosti svetlobe, oblikovanja svetlobnih objektov in projektiranja svetlobnih avdiovizualnih instalacij.

Instalacija bo na ogled do 29. decembra.