Nemški kardinal Reinhard Marx ob križu, ki ga je ustvaril tesar Francesco Tuccio z Lampeduse. Foto: EPA
Nemški kardinal Reinhard Marx ob križu, ki ga je ustvaril tesar Francesco Tuccio z Lampeduse. Foto: EPA

Križ iz ostankov migrantske ladje je pred petimi leti odkupil Britanski muzej v Londonu. Je eden od križev, ki jih je po tragediji na Lampedusi leta 2013, v kateri je umrlo 311 prebežnikov iz Somalije in Etiopije, ustvaril tesar Francesco Tuccio z italijanskega otoka Lampedusa.

155 križcev za preživele v tragediji
Tuccio je iz razbitin ladje, s katero so migranti želeli pripluti v boljše življenje, stesal 155 križcev, torej toliko, kolikor ljudi je preživelo tragedijo. Nekaj večjih pa je ustvaril kot simbolov skupnosti. Namen razstave Crossings: Community and Refugee (Prečkanje: Skupnost in migranti) je znova odpreti razpravo o migrantskem vprašanju, piše The Guardian.

Kuratorka razstave Jill Cook je dejala, da križ z Lampeduse opominja na vse izgubljene človeške zgodbe in na tisoče ljudi, ki bodo sicer pozabljeni. "Les s svojo od sonca zbledelo barvo in z vonjem po soli in morju pooseblja aktualno krizo, hkrati pa predstavlja simbol upanja," je še dodala kuratorka.

Križ v družbi 12 miniaturnih ladjic
Ob križu bo razstavljenih tudi 12 miniaturnih ladjic, v katere so nameščene pokončne dogorele vžigalice. Te predstavljajo posameznike, ki se s severa Afrike podajo na tvegano potovanje prek Sredozemskega morja v Evropo. Ladjice je ustvaril Issam Kourbaj in so del njegove serije z naslovom Dark Water, Burning World (Temne vode, svet v plamenih).

Prva postaja potujoče postavitve bo v Muzeju ljudske zgodovine v Manchestru, kjer bo na ogled od 29. maja.