Svetovna prodaja je v skupnem seštevku dosegla blizu 3,6 milijarde evrov, kar je vseeno za četrtino manj kot leta 2019.

Dražb v živo je bilo letos bistveno manj kot običajno, a povpraševanje po umetninah ni usahnilo. Foto: EPA
Dražb v živo je bilo letos bistveno manj kot običajno, a povpraševanje po umetninah ni usahnilo. Foto: EPA

Kot razlog za padec zneskov na dražbah po svetu so pri Christie's navedli manjše število dražb v živo, kot glavni razlog pa vpliv pandemije na dobavo. Povpraševanje je ostalo močno, prav tako delež prodanih del, ki so jih ponudili, ki je v povprečju dosegel 81 odstotkov.

Tudi trgovina z umetninami se je preselila na splet
V drugem četrtletju pri Christie's dražb v živo večinoma niso prirejali, so pa že na začetku pandemije koronavirusne bolezni 19 pospešili razvoj digitalnih strategij, s čimer so si zagotovili neprekinjeno poslovanje skozi vse leto, poleg tega so močno razširili prodajo po svetu.

Spletna prodaja se je v letu 2020 povečala za 262 odstotkov in je prinesla rekordnih 253 milijonov evrov. Prek tega prodajnega kanala so z več kot 200 dražbami presegli deset odstotkov celotnih prodaj. Ob koncu leta so na spletnih dražbah sodelovali registrirani uporabniki iz 104 držav, v izjemnem tednu, v katerem so v živo predvajali prodaje, pa si je te skupno ogledalo več kot milijon posameznikov.

Obiskovalca pred delom Oblaki (okno) nemškega umetnika Gerharda Richterja; na dražbi je bilo prodano julija lani. Foto: EPA
Obiskovalca pred delom Oblaki (okno) nemškega umetnika Gerharda Richterja; na dražbi je bilo prodano julija lani. Foto: EPA

Tudi zasebne prodaje so v letu 2020 zaznale rekord z več kot milijardo evrov, kar je 57 odstotkov več kot leto prej. Pri dražbeni hiši Christie's je bilo prek zasebnih prodaj prodanih več del v vrednosti nad 20 milijonov evrov kot na dražbah.

Nakupni trendi prikazujejo zanimanje novih kupcev in milenijskih zbirateljev, t. j. zbirateljev, starih od 24 do 39 let. Milenijci so leta 2020 predstavljali 32 odstotkov vseh kupcev spletnih prodaj.

Največ kupcev iz Azije in Amerike
Tretjino denarja so na dražbah porabili kupci iz Azije, tretjino Američani in zadnjo tretjino kupci iz Evrope, Srednjega vzhoda in Afrike. Najvišje cene so po navedbah spletnega portala Art Daily pri Christie's dosegala dela živečih umetnikov, starih manj kot 45 let.

Pri dražbeni hiši imajo za leto 2021 pozitivne obete, saj so že v drugi polovici lanskega leta zaznali 25-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019.