Žirija je soglasno izbrala dve prejemnici priznanj Riharda Jakopiča 2021, ki sta ju dobili vizualna umetnica, akademska slikarka in umetnostna teoretičarka Uršula Berlot ter akademska kiparka in restavratorka Paola Korošec. Nagrado Riharda Jakopiča 2021 je prejel akademski slikar in grafik Silvester Plotajs Sicoe.

V zvezi z nagrado za življenjsko delo Riharda Jakopiča 2021 se je žirija odločila, da bosta letos podeljeni kar dve enakovredni nagradi za življenjsko delo, ki ju prejmeta akademska slikarka Milena Usenik in akademski slikar in likovni pedagog Franc Novinc, so sporočili z Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).

Telesni razlom – Uršula Berlot

Uršula Berlot (1973) deluje kot vizualna umetnica, umetnostna teoretičarka in predavateljica, posveča se povezovanjem umetnosti in znanosti. Po končani Naravoslovno-matematični srednji šoli je dve leti študirala filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nato slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in na Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts v Parizu. Magistrirala je leta 2002 in doktorirala leta 2010 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je zaposlena kot izredna profesorica.

Delo Paole Korošec, ki je bilo na ogled na njeni pregledni razstavi v Bežigrajska galerija 2. Foto: Bežigrajska galerija 2/Marko Tušek
Delo Paole Korošec, ki je bilo na ogled na njeni pregledni razstavi v Bežigrajska galerija 2. Foto: Bežigrajska galerija 2/Marko Tušek

Paola Korošec (1969) je študij kiparstva končala leta 1993 pri profesorju Dragu Tršarju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Redno sodeluje pri različnih kiparskih in restavratorskih projektih doma in v tujini. Njeno delo se pogosto dotika problematike prostora. V zadnjem času intenzivneje sodeluje z muzeji in drugimi institucijami na področju arheološke keramike in računalniške tridimenzionalne modelacije.

Silvester Plotajs Sicoe, akademski slikar in grafik

Silvester Plotajs Sicoe (1965) je leta 1988 diplomiral iz slikarstva na ALUO-ju, kjer je nadaljeval tudi podiplomski študij slikarstva in grafike. Leta 1990 se je študijsko izpopolnjeval pri profesorju Martinu Tissingu na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Plotajs je figuralik in kolorist, ki slika v čistih, živih, močnih barvah z energično potezo čopiča. Ob likovnem ustvarjanju piše tudi pesmi in kratka poetična besedila.

Slikarka Milena Usenik velja za pionirko pop arta v Sloveniji

Milena Usenik (1934) je ena od vodilnih vizualnih ustvarjalk pri nas. Slikarstvo je študirala na ALUO, kjer je leta 1965 diplomirala pri profesorju Maksimu Sedeju. Leta 1968 je pri profesorju Gabrijelu Stupici končala še slikarsko specialko. Med letoma 1971 in 1976 je uvedla inovativno združevanje principov optične umetnosti in principov pop arta, ki je v Jugoslaviji nastajal v popolnoma drugačnih socialnih, širših družbenih in političnih razmerah kot na Zahodu. Stvaritve Milene Usenik predstavljajo kritiko potrošniške družbe in njene reprezentacije.

Franc Novinc

Franc Novinc (1938) je eden pomembnejših sodobnih slovenskih likovnih ustvarjalcev. Po Šoli za oblikovanje v Ljubljani je leta 1964 diplomiral iz slikarstva na ALUO pri profesorjih Francetu Miheliču in Maksimu Sedeju. Leta 1984 je prejel nagrado Prešernovega sklada za umetniške dosežke na področju krajinarstv. Dve leti pozneje je bil na isti akademiji izvoljen za docenta, leta 1991 za izrednega in leta 1996 za rednega profesorja. Njegove stvaritve povezujejo bogate slikarske in risarske izkušnje z umetniško domišljijo, znanjem in eksperimentalnimi težnjami. Delal je kot restavrator in nato svobodni umetnik.

Rihard Jakopič. Foto: Moderna galerija/Ante Kornič
Rihard Jakopič. Foto: Moderna galerija/Ante Kornič

Največja nagrada na področju likovno vizualne umetnosti v Sloveniji je posvečena slikarju impresionistu Rihardu Jakopiču (1869–1943), ki je bil osrednja osebnost slovenskega slikarstva v prvi polovici 20. stoletja.

Letos je na ZDSLU prispelo 25 predlogov, v katerih je bilo predlaganih 27 kandidatov za nagrade. Žirijo, ki podeljuje nagrade in priznanja, sestavljajo predstavniki Odbora ustanoviteljev. Letošnje nagrajence so izbirali Aleksander Bassin (Slovensko društvo likovnih kritikov – SDLK), ki je predsedoval žiriji, ter člani Marko Jenko (MG + MSUM), Tomaž Furlan (ALUO) in Mojca Smerdu (ZDSLU).

Med 22. aprilom in 15. majem bo v Galeriji ZDSLU na ogled razstava, posvečena letošnjim nagrajencem kot del vsakoletnega programa ZDSLU-ja, na kateri bodo svoja dela skupaj razstavili Silvester Plotajs Sicoe, Milena Usenik in Franc Novinc.