Foto: ZDSLU
Foto: ZDSLU

Preplet umetničinih del z deli Fišerja se po besedah kustosinje Milene Zlatar zdi kot čista energija, da se lahko potem, od njunih transcendentalnih izkušenj in potopitev v vmesne svetove, vrnemo v tostran.

Kot beremo v zapisu kustosinje, je Fišer svoje razmišljanje o prostorih opredmetil s teksturami in strukturami sakralnih objektov in jih vpel v lastno poetiko, kjer je genius loci in genius seculi prepletel s svojimi intimnimi in intuitivnimi vpogledi v "tostran in onstran".

Mite in legende Fišer pregnete, prevaja in umesti na bolj osebne lege. Tako vizualizira in opredmeti tudi svoje najintimnejše misli in čustva, ki se prezrcalijo na gledalca na način prebliskov in odsevov v delno odkrit in zakrit način napisa in slike, ujete v črni roži, mandali, skozi katero lahko človek simbolno odroma v druge svetove.

Foto: ZDSLU
Foto: ZDSLU

Čustva in čustvovanja nam, še zapiše kustosinja, umetnik približa z oblikami, barvo in občutenjem prostora na najneposrednejši način. Sprehajamo se med elementi, realnimi telesi in iluzijami, ki jih prepusti gledalčevi senzibilnosti.

Na slikah Katje Bednarik Sudec pa se človeku odpira rajski svet rastlinja in bujnega cvetja ter hkrati odstira iste svetove prostora in časa, kot se jim posveča Fišer ali z elegičnim ciklom Žalostinke po Razkrižko pesnik Vlado Žabot. Vendar so njene slike prežarjene s svetlobo, zato je umetničin svet svetli antipod pesnika in slikarja.

Dušica, ki je šla pozdravit angele ali Metulja, ki sta šla pozdravit dušico, sta zgovorna naslova, s katerima umetnica uvaja v ta poseben svet, ki ga občuti in se mu približa, ko se briše meja med realnim in slutenim. Gre za svojevrstna plastenja med realnostjo in mistiko, med favno, floro in človekom.

Foto: ZDSLU
Foto: ZDSLU

Katja Bednarik Sudec je s plastenjem združila oba svetova. Uporablja različne tehnike in ustvarja posebno "vmesnost", še beremo ob razstavi.

Leta 1962 na Ptuju rojeni Fišer je diplomiral pri Metki Krašovec na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je končal še študij na slikarski specialki pri Emeriku Bernardu. Študijsko se je izpopolnjeval v Groningenu na Nizozemskem, na Dunaju in v Parizu. Deluje kot vizualni umetnik, od leta 2020 je vodja Galerije mesta Ptuj.

Foto: ZDSLU
Foto: ZDSLU

Katja Bednarik Sudec se je rodila leta 1979 v Rakičanu. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je diplomirala pri Gustavu Gnamušu in končala še magistrski študij slikarstva pri Bojanu Gorencu. Izpopolnjevala se je v Münchnu, Leipzigu in Berlinu, kjer je na inštitutu Art in Context Univerze za umetnost končala še drugi magisterij. Deluje na področju likovnega, vizualnega in performativnega ustvarjanja.

Foto: ZDSLU
Foto: ZDSLU

Razstava v Galeriji ZDSLU bo na ogled do 7. oktobra.

Med angeli in demoni: Katja Bednaržik Sudec in Dušan Fišer