Vuk Ćuk, Mash, Memes, 2024. Foto: Z dovoljenjem umetnika/ETC.
Vuk Ćuk, Mash, Memes, 2024. Foto: Z dovoljenjem umetnika/ETC.

Ljubljana Art Weekend (LJUBAW) med 23. in 26. majem vabi k raziskovanju partnerske mreže ter odkrivanju prizorišč sodobne umetnosti v prestolnici z dogodki, ki združujejo širok nabor umetnikov, kuratorjev in umetniških strokovnjakov. Letos so z revijo ETC. pripravili kuriran program, ki se priključuje že utečenemu programu partnerskih prizorišč, vključenih v platformo Ljubljana Art Weekend.

Program
3. Ljubljana
Art Weeka

najdete tukaj.

Dvojni tretji rojstni dan
Tako LJUBAW kot revija ETC. v tem letu praznujeta tretji rojstni dan. Publikacija je namenjena predstavitvi sodobnih umetniških izrazov, ki segajo od Baltika do Balkana. Tema tretje številke, naslovljene Selling Out oziroma Razprodaja, je neposredno povezana s krovno temo letošnjega LJUBAW-a. Poglablja se namreč v zapleteno resnico plačanega dela, negotove zaposlitve, samouresničevanja z delom in nenehnega boja za preživetje. Te teme bodo obravnavali v razpravah in predavanjih, na okrogli mizi, filmski projekciji, kuriranih sprehodih, obiskih ateljejev, performansih in tudi preostalih dogodkih.

Širok spekter različnih uvidov in umetniških položajev
"Vsakodnevno se srečujemo s prekarnimi delovnimi razmerami v svetu umetnosti in širše, občutkom nezmožnosti izhoda iz sistema, ki od nas zahteva vedno več, ter vse bolj z idejo nedela in klica k počitku, ki predstavlja nekakšen upor proti trenutnim razmeram. Teme (neplačanega) dela, vprašanja delovnih razmer, komodifikacije in hiperprodukcije smo precej zlahka povezali z različnimi dogodki glavnega kuriranega programa, saj te tematike omogočajo izjemno širok spekter različnih uvidov in umetniških pozicij," je v pogovoru za MMC povedala Lara Mejač, umetniška vodja LJUBAW-a in kuratorka revije ETC.

Sorodna novica Kako se v sistemu, ki nekatere nagrajuje, druge pa strada, znajde umetnost?

Štipendija LJUBAW za enega od sodelujočih
Med osrednjimi dogodki je navedla okroglo mizo z mednarodno priznanimi kuratorji, na kateri bodo razpravljali o vplivu trendov, delovnih pogojev, družbenih omrežij in digitalnih medijev na kuriranje dandanes. Sodelujoči kuratorji bodo nato sodelovali tudi na dogodku mreženja lokalnih in mednarodnih umetnikov ter kuratorjev (meet cute). Kot novost letošnje izvedbe je navedla štipendijo LJUBAW, ki bo dodeljena enemu od sodelujočih na tem dogodku mreženja.

Še en format Ljubljana Art Weekenda, ki ga še naprej razvijajo, so kurirani vodeni sprehodi (artwalks), ki jih zasnujejo različni kuratorji in umetniki. Na ta način je občinstvu omogočen popolnoma nov vpogled v umetniško produkcijo v prestolnici skozi oči različnih profesionalcev na področju vizualne umetnosti.

Majhnost Ljubljane kot njena prednost
Po besedah Lare Mejač je ob kuriranem programu ključni element LJUBAW-a tesno sodelovanje iniciative z več kot 25 umetniškimi ustanovami, galerijami in projektnimi prostori, ki poskrbijo za odprtja razstav, vodene oglede, delavnice in druge dogodke. "Zdi se mi, da je ravno majhnost Ljubljane njena prednost, saj je mesto obvladljivo, majhno, pešcem naklonjeno mesto, ki vseeno ponuja presenetljivo veliko dnevno izbiro umetniških dogodkov in v katerem lahko vsakdo najde nekaj po svojem okusu," je še dodala umetniška vodja.