Septembra so na trgu v Hackneyju odkrili STIKOV kip Holding Hands. Foto: Reuters
Septembra so na trgu v Hackneyju odkrili STIKOV kip Holding Hands. Foto: Reuters

Zaščitni znak britanskega umetnika s psevdonimom STIK so shematične človeške figurice. Čeprav njegov sloves zdaj sega že daleč onkraj domačega Hackneyja, je v času epidemije sklenil razveseliti skupnost, v kateri žvi in dela. Pripravil je 100 tisoč kopij svojega dela Holding Hands; razdelili naj bi jih med prebivalce te londonske četrti.

"Po vsem, kar so ljudje prestali zaradi koronavirusne bolezni 19 in karantene, je STIK hotel, da bi vsako gospodinjstvo dobilo kopijo njegovega dela, ki bi ga lahko obdržalo ali pa prodalo naprej," so v izjavo za javnost zapisali pri Metropolitanski policiji. "Umetnik sam je vložil veliko lastnega denarja v stroške tiskanja," je za BBC dodal detektiv James Readman.

Velik del kopij so v resnici tudi razdelili (skupaj z brezplačnim lokalnim časopisom), a kmalu se je izkazalo, da na ogromno naslovih svojega izvoda niso dobili. Obenem so se večji svežnji pojavili na prodaj na spletu.

STIK s tremi svojimi deli leta 2014. : EPA
STIK s tremi svojimi deli leta 2014. : EPA

Odkar se je razvedelo, da je šlo za ukradena dela, je približno tisoč novih kupcev prostovoljno vrnilo svoje izvode, ker so izvedeli, da umetnik ni hotel, da bi bila prodajana na ta način. Precejšnje število izvodov pa je še vedno pogrešanih.

"Dela so bila mišljena kot darilo za prebivalce Hackeya. Vsak izvod, ki ga dobimo nazaj, bomo preusmerili tistim, ki jim je bil prvotno namenjen," je STIK obljubil prek policijske izjave za javnost.

Policija sklepa, da je nekje v distribucijski verigi izginili več škatel z grafičnimi listi, ki so bili nato brez dovoljenja preprodani naprej.