Nan Goldin: Joey in Andres v postelji, Berlin, 1992, fotografija, z dovoljenjem Fondazione Sandretto Re Rebaudengo. Foto: MGML
Nan Goldin: Joey in Andres v postelji, Berlin, 1992, fotografija, z dovoljenjem Fondazione Sandretto Re Rebaudengo. Foto: MGML
Razstava bo v Mestnem muzeju na ogled do 25. aprila letošnjega leta. Foto: Mestni muzej Ljubljana/Facebook
Razstava bo v Mestnem muzeju na ogled do 25. aprila letošnjega leta. Foto: Mestni muzej Ljubljana/Facebook

V Mestnem muzeju Ljubljana je danes vrata odprla razstava Ko ste v dvomu, pojdite v muzej. Postavitev z več kot 100 svetovno priznanimi umetniškimi likovnimi deli, ki so nastala v času od 19. stoletja do danes in so v Ljubljano prišla iz petih zasebnih zbirk, gledalcu ponudi vpogled v razvoj likovne umetnosti, so sporočili iz muzeja.

Razstavo dopolnjuje soba z dokumentacijo vseh petih zbirk, v muzeju pa pripravljajo tudi projekcije filmov, performanse in vodstva. Postavitev razstave in njeno grafično podobo podpisuje skupina Novi kolektivizem.

V uvodniku kataloga, ki bo pospremil razstavo, je vodja projekta Blaž Peršin med drugim zapisal: "V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane smo se za sodelovanje s kuratorjem Tevžem Logarjem pri tem projektu dogovarjali že daljše obdobje, predvsem zaradi dejstva, da v Sloveniji tradicija zbiranja sodobne umetnosti ni zadostno razvita. Poleg dejstva, da zasebnih galerij, ki bi se osredotočale na izvajanje programov in prodajo kakovostnih del domače in tuje produkcije, ni dovolj, je tudi zbirateljev z vizijo in trdnimi konceptualnimi izhodišči izredno malo. S tem projektom želimo spodbuditi zanimanje naše javnosti in sporočiti bodočim zbirateljem sodobne umetnosti, kako pomembni sta njihova pozicija in strast, da stremijo k novim pogledom in možnostim za razvoj novih strategij na tem področju."

Umetniško delo z razstavami pridobiva simbolno (in oprijemljivo) vrednost
Kot so zapisali v muzeju, je med vpletenimi v umetniški sistem vedno bolj prisotno zavedanje, da nima smisla, da umetniško delo "čepi" doma, ampak je bolje, da je videno, še bolje pa je, da je vključeno v različne aktivnosti širše družbene sfere. Na ta način umetniško delo oz. zbirka pridobiva simbolno vrednost, s tem pa tudi ekonomsko.

Velike zasebne zbirke sveta
Logar je za projekt, ki je pri nas kot praksa nekaj novega, k sodelovanju povabil zasebne iniciative, ki prek svojih javnih aktivnosti in programov, vezanih na zbirko, distribuirajo znanje in nagovarjajo široko občinstvo. Gre za zbirke Collection Laurent Fievet, Lah Contemporary, Ovidiu Sandor Collection, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo in Thyssen-Bornemisza Art Contemporary Collection.

"Razstava Ko ste v dvomu, pojdite v muzej povezuje pet zbirk v smiselno celoto. Gre za predstavitev petih študij primera, kjer poskušam v dialogu z zbirkami analizirati njihove specifike in predstaviti njihove dejavnosti. Projekt je edinstven v smislu, da se običajno delajo razstave, ki predstavljajo posamezne kolekcije, tukaj pa združujemo različne zbirke, kar je tudi zbirateljem pomenilo velik interes in izziv, saj so v tem videli iniciativo povezovanja, ki je v trenutni covidni situaciji izredno pomemben vidik. Za našo družbo in svet umetnosti," je zapisal Logar.

Utrinek z razstave. Foto: MGML/Andrej Peunik
Utrinek z razstave. Foto: MGML/Andrej Peunik