V Ravnikar Gallery Space je od danes na ogled razstava Study pieces v Parizu živeče slovenske umetnice Mete Drčar. Razstava "v subtilni in minimalni govorici gradi na stičišču treh povezanih smeri premišljevanja, skulpture, arhitekture in performativnosti, ki se stekajo v vprašanje prostora, paradoksne in dinamične entitete v nenehnem gibanju".

Omenjeno nenehno gibanje Meta Drčar v prvi vrsti zaznava z izbiro materiala, ki je zanjo vselej taktična; bodisi da gre za kovino, steklo, kamen ali papir, material je za umetnico "tisti sprevodnik, ki je zmožen artikulirati nevidne, a odločilne poteze, ki definirajo prostor, jih tudi amplificirati in problematizirati", je zapisal kurator razstave Vladimir Vidmar.

Foto: Ravnikar Gallery Space
Foto: Ravnikar Gallery Space

Osnovno gesto instalacij Mete Drčar – v njihovi materializaciji prostorskih odnosov, volumnov, proporcev, svetlobe, vendar tudi same subjektivne izkušnje vseh teh elementov – realizira šele gledalec s svojim gibanjem v prostoru.

"Temporalnost, ki jo gibajoče se telo prinese v prostorske enačbe Mete Drčar, pomeni njihovo dejansko rešitev, saj šele ta uresniči prostor v dinamiki spremenljivk, ki jo njegove domnevne trdnosti samo postavljajo v krhko ravnovesje," je zapisal kustos.

K temu pa odločilno prispeva tudi ambivalentnost v umetničinem delu: "Težki materiali se namenoma pojavljajo kot fragilne šrafure, skorajda ostanki kakšnih davno povlečenih linij, s katerimi si je kdaj nekdo prizadeval meriti prostor oziroma umestiti elemente v njem. Brez sleherne literarnosti in narativnosti, zgodba, ki jo ti pripovedujejo, je vselej spreminjajoča se pripoved slehernega trenutka v dnevu in slehernega obiskovalca."

Meta Drčar (1985) je iz umetnosti diplomirala na Central Saint Martins College of Art and Design v Londonu (2009), magisterij iz plesa in performansa pa je zaključila na Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance v Londonu (2012). Razstavljala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah po Evropi ter je prejemnica več delovnih štipendij in rezidenc.