Za spremembo imena so se odločili, da v mednarodni komunikaciji ne bo več prihajalo do dvomov glede dejavnosti, ki jo institucija opravlja.

Del stalne razstave muzejske ustanove. Foto: Goran Vranić, Moderna galerija, Zagreb
Del stalne razstave muzejske ustanove. Foto: Goran Vranić, Moderna galerija, Zagreb

Hrvaška vlada je odločitev o spremembi imena sprejela na četrtkovi seji.

"Moderna galerija je spreminjala svoj pravni status, vendar je bila ves čas nacionalni muzej, kar se je potrdilo tudi po hrvaški neodvisnosti," je poudarila hrvaška ministrica za kulturo Nina Obuljen-Koržinek.

Pojasnila je, da so se v Moderni galeriji v mednarodni komunikaciji soočali z nejasnostmi, saj so jo sogovorniki, ker je bilo govora o galeriji, dojemali, kot ga gre za razstavni prostor, ne pa za nacionalni muzej.

V predlogu so zapisali, da bo sprememba imena pripomogla k jasnosti, natančnosti in praktičnosti komunikacije na lokalni, nacionalni ter mednarodni strokovni in poslovni ravni.

Zgodovina ustanove

Moderno galerijo so odprli leta 1934 v palači Vranyczany v središču Zagreba. Ustanovljena je bila z namenom predstavljanja hrvaške likovne umetnosti. Od sredine prejšnjega stoletja je bila krovna muzejska ustanova na nacionalni ravni za likovno in vizualno umetnost, po osamosvojitvi Hrvaške pa je postala državna muzejska ustanova. V njej hranijo približno 11.000 umetniških del nacionalnega pomena.