Posamezni prizori friza so se razpršili – eno od plošč je kupil Curt Glaser, ugleden nemški likovni kritik in zbiralec, ki pa je bil prisiljen delo 22 let pozneje po vzponu nacistov prodati.

Edvard Munch, Ples na obali, 1906–1907. Foto: Wikipedia
Edvard Munch, Ples na obali, 1906–1907. Foto: Wikipedia
Munchov portret Curtove žene Else Glaser. Foto: Wikipedia
Munchov portret Curtove žene Else Glaser. Foto: Wikipedia

Delo z naslovom Ples na obali bo 1. marca na londonski dražbi ponujala hiša Sotheby’s, dražitelji pa pričakujejo, da bi zanjo lahko iztržili od 12 do 20 milijonov funtov, poroča portal Art Newspaper. Del iztržka od prodaje bo šel v roke Glaserjevih dedičev. Glaser je sliko v Berlinu prodal leta 1934, mesec pozneje jo je na dražbi v Oslu še z nekaj drugimi Munchovimi deli kupil norveški ladjedelec Thomas Fredrik Olsen (1897–1969). Tako Glaser kot Olsen sta slikarja dobro poznala. Bila sta njegova podpornika in prijatelja. In še nekaj sta imela skupnega – obema je Munch portretiral ženi.

Čeprav je bil nekoč del še večje kompozicije, se Ples na obali sam ponaša s precejšnjimi dimenzijami. Slika je dolga kar štiri metre, nastala pa je leta 1906 kot ena od 12 plošč friza, ki je v gledališču obdal občinstvo v zgornji dvorani.

Portret zbiralca Curta Glaserja, ki ga je leta 1929 naslikal Max Beckmann. Foto: Wikipedia
Portret zbiralca Curta Glaserja, ki ga je leta 1929 naslikal Max Beckmann. Foto: Wikipedia

Kot naslov plošče pove, predstavlja plešoče figure. V ospredju stojita na vsaki strani dve veliki slikarjevi ljubezni, Tulla Larsen in Millie Thaulow, ena v beli, druga v temnovijoličasti obleki, ki se obračata proti gledalcu in se edini ne zmenita za dogajanje v ozadju.

Dražbena hiša Sotheby's je v preteklosti že prodajala Munchovi deli, ki sta bili nekoč v Glaserjevi lasti in sta pozneje končali v Olsenovi zbirki. Leta 2021 je za 16,2 milijona funtov prodala Objem na obali in avtoportret za 4,3 milijona funtov.

Curt Glaser, ki je leta 1917 izdal prvo monografijo Edvarda Muncha, je bil ravnatelj berlinske Kunstbibliothek, dokler ga niso, ker je bil Jud, leta 1933 s položaja razrešili nacisti. Mesec pozneje je Glaser pod prisilo prodal svojo zbirko, v kateri so bila med drugim dela Maxa Beckmanna in Henrija Matissa, in zbežal v Švico, od tam pa v ZDA, kjer je umrl leta 1943.

Strasten zbiralec Munchovih del je bil tudi Olsen (med drugim je imel štiri različice Krika), ki je po začetku vojne svojo zbirko skril v skedenj v gozdu. Med slikami v Olsenovem skednju je bil tudi Krik, ki ga je v imenu Olsenove družine leta 2012 Sotheby’s prodala za 94 milijonov funtov. Izkupiček je šel Muzeju Pettra Olsena v kraju Ramme in restavriranju tamkajšnje Munchove hiše, ki jo bodo odprli prihodnje poletje, še poroča portal Art Newspaper.

Melanholija, še ena od slik nekoč Reinhardtovega friza, ki je po Munchovih besedah prikazoval
Melanholija, še ena od slik nekoč Reinhardtovega friza, ki je po Munchovih besedah prikazoval "podobe moderne psihe". Foto: Wikipedia