V Londonu rojeni Bowie je od leta 1992 živel v New Yorku, s soprogo Iman pa sta se gibala predvsem po južnem Manhattanu ‒ Sohu in Greenwich Villageu. Okolica postaje podzemne železnice Broadway‒Lafayette zdaj krasijo podobe, povezane z glasbenikom. Foto: EPA

Aplikacija oboževalcem leta 2016 preminule glasbene ikone omogoča ogled številnih razstavnih predmetov, ki jih je vključevala rekordno dobro obiskana retrospektiva o njem, nastala pod okriljem londonskega muzeja Victoria in Albert.

DAVID BOWIE is… VIRTUAL LAUNCHED TODAY

Glasbeni kameleon, mimik, vizualni umetnik
Razstava o Davidu Bowieju, prav tako naslovljena David Bowie Is, je legendarnega glasbenika prikazovala z različnih plati. Ne le kot glasbenega kameleona, temveč tudi kot igralca, modno ikono, junaka LGBT-skupnosti, radovednega vizualnega umetnika in celo kot mimika. Kot so ob njej zapisali kuratorji iz Muzeja Viktorije in Alberta, je odražala pot umetnika, ki se je rodil v Londonu in se v zgodnjih 90. letih naselil v New Yorku, kjer je leta 2016 tudi umrl.

Okoli dva milijona obiskovalcev
Retrospektiva je postala najbolje obiskana potujoča razstava v 165-letni zgodovini priznanega muzeja. V Londonu si jo je leta 2013 ogledalo okoli 312.000 obiskovalcev, nato pa je bila na ogled v Torontu, Sao Paulu, Berlinu, Chicagu, Parizu, Melbournu, Groningenu, Bologni, Tokiu in Barceloni, svojo pot po svetu pa je sklenila lani v newyorškem Muzeju Brooklyn. Skupno si jo je ogledalo okoli dva milijona obiskovalcev.

V visoki resoluciji in v 3D-formatu

Aplikacija za pametne naprave zdaj glasbenikovim oboževalcem po vsem svetu omogoča, da si ogledajo več kot 400 podob, med katerimi je več kot 50 Bowiejevih kostumov, posnetih v visoki resoluciji in v 3D-formatu, pa tudi njegove skice in zapiski, rokopisi besedil za skladbe ter glasbeni videi in drugi posnetki. Nekateri videi, risbe, fotografije in zapiski so javnosti predstavljeni prvič, je navedeno na spletni strani, ki ponuja aplikacijo. Po svojevrstni virtualni razstavi "obiskovalca" vodi oskarjevec in glasbenikov tesni prijatelj Gary Oldman.