Dogajanje okoli nelaskajočega portreta najbogatejše Avstralke Gine Reinhart polni naslovnice avstralskih medijev. Foto: EPA
Dogajanje okoli nelaskajočega portreta najbogatejše Avstralke Gine Reinhart polni naslovnice avstralskih medijev. Foto: EPA

70-letna Gina Rinehart je izvršna predsednica rudarskega in kmetijskega podjetja Hancock Prospecting ter najbogatejša ženska v Avstraliji. Njen portret je del razstave, na kateri je do 21. julija na ogled 21 portretov, na katerih sta med drugim upodobljeni pokojna britanska kraljica Elizabeta II. in nekdanja avstralska premierka Julia Gillard. Portret milijarderke, ki zdaj polni naslovnice avstralskih medijev, je bil lani na ogled v Umetnostni galeriji Južne Avstralije v Adelajdi.

Gina Reinhart na posnetku iz leta 2018. Foto: EPA
Gina Reinhart na posnetku iz leta 2018. Foto: EPA

Bogati, močni ali pomembni portretiranci
40-letni umetnik Vincent Namatjira je o svojem delu dejal, da portretira "ljudi, ki so bogati, močni ali pomembni – ljudi, ki so vplivali na avstralsko državo in nanj osebno, neposredno ali posredno, dobro ali slabo. Nekaterim morda ne bo všeč, drugim se bo morda zdelo smešno, a upam, da bodo ljudje pogledali pod površje in videli tudi resno plat."

Gina Rinehart je poročanju Sydney Morning Heralda prosila direktorja galerije Nicka Mitzevicha in njenega predsednika Ryana Stokesa, naj odstranita portret, a jo je galerija zavrnila. Predstavniki podjetja Hancock Prospecting so se domnevno pritožili, da je muzej s tem pravzaprav "ustregel kitajski komunistični partiji", zaradi česar so nekateri avstralski mediji špekulirali, da bi lahko portret diskreditiral ugled izvršne predsednice na Kitajskem, kjer ima njeno podjetje precejšnje interese.

Celotna serija 21 portretov, ki jih je ustvaril Vincent Namatjira. Foto: EPA
Celotna serija 21 portretov, ki jih je ustvaril Vincent Namatjira. Foto: EPA

Na galerijo se je obrnila tudi športna organizacija Swimming Queensland, ki je zahtevala umik milijarderkinega portreta. Podjetje Hancock Prospecting je namreč glavni sponzor avstralskih olimpijskih športov, vključno s plavanjem, je poročal The Guardian. Premoženje Gine Rinehart je po Forbesu ocenjeno na 28,36 milijarde evrov. Na spletni strani Narodne galerije Avstralije je navedena kot donatorica v kategoriji od približno 3000 do 6000 evrov.

Še en nelaskajoči portret magnatke
Izvršni direktor organizacije Swimming Queensland Kevin Hasemann je v imenu članov avstralske plavalne ekipe aprila napisal pismo Mitzevichu. "Dva portreta naše pokroviteljice, gospe Gine Rinehart, sta za nas globoko skrb vzbujajoča, ker sta žaljiva za gospo Rinehart. (...) S svojo filantropijo se je gospa Rinehart izkazala za odlično Avstralko in spoštljivo vas pozivamo, da vnovič razmislite o vključitvi teh portretov v svoje galerije." Tudi drugi portret, ki ga omenja Hasemann, je delo Vincenta Namatjire, in sicer je to risba iz leta 2018.

Vincent Namatjira je Gino Reinhart upodobil na še enem portretu (desno zgoraj). Foto: EPA
Vincent Namatjira je Gino Reinhart upodobil na še enem portretu (desno zgoraj). Foto: EPA

Mnenje enega najbolj znanih avstralskih umetnostnih kritikov
Tiskovni predstavnik galerije je The Art Newspaper sporočil, da galerija "pozdravlja javni dialog o njihovih zbirki in razstavah. Od leta 1973, ko je Narodna galerija pridobila Blue Poles Jacksona Pollocka (številka 11, 1952), je potekala dinamična razprava o umetniških vrednostih del, ki so v narodni zbirki in/ali na ogled v galeriji. Umetniška dela predstavljamo avstralski javnosti, da bi ljudi navdihnili k raziskovanju, doživljanju in spoznavanju umetnosti." Eden najbolj znanih avstralskih umetnostnih kritikov John McDonald je za spletni portal ABC News dejal, da je Gina Rinehart "javna oseba, saj je zmeraj imela kaj povedati; rada ima vpliv, a se je treba naučiti tudi kaj prenesti."