Umetnikom iz Maribora so se tokrat pridružili tudi novosadski, pripadniki različnih generacij. Foto: UGM
Umetnikom iz Maribora so se tokrat pridružili tudi novosadski, pripadniki različnih generacij. Foto: UGM

Modularna razstava Made in Maribor II (Narejeno v Mariboru II) Umetnostne galerije Maribor (UGM), ki so jo odprli drevi, bo v vojvodinski prestolnici na ogled do 25. avgusta. Kustosinji postavitve sta Breda Kolar Sluga in Maja Erdeljanin.

Merjenje vitalnosti ustvarjalnega prostora
Umetniške kocke so bile premierno predstavljene letos spomladi v UGM Studiu. Partner projekta Kulturni center Novega Sada je mednarodno sodelovanje oblikoval v okviru projekta Art links, so sporočili iz UGM-a.

Sorodna novica 50 umetniško predelanih kubusov, narejenih v Mariboru

Projekt Made in Maribor je eksperimentalna akcija, ki meri vitalnost ustvarjalnega prostora. Tokrat so umetnice in umetniki prejeli predpripravljeno prostorsko podlago – leseni kubus s 25-centimetrskimi stranicami in vabilo, da ga uporabijo za osebni odziv na občutenje prostora v najširšem mogočem kontekstu. Izziv je bil že na začetku omejujoč, saj je kocka definirano, pogosto togo in samozadostno razumljeno telo.

Dodatno mejo je začrtala še prostornina kubusa, saj se je umetnik lahko širil po prostoru zgolj toliko, koliko dodatkov je bilo mogoče shraniti v notranjost kubusa. Izhodiščno navodilo je tudi predvidevalo, da kubus mora ostati kubus, kljub obdelavi oziroma predelavi zunanjih in notranjih stranic. A kreativnost ne pozna meja. Sodelujoči so več kot dokazali, da lahko premagajo še tako zahtevne situacije, so zapisali o razstavi.

Mariborski umetniki, katerih dela so na ogled na razstavi, so: Saša Bezjak, Matija Brumen, Nenad Cizl, Dragica Čadež, Ksenija Čerče, Bogdan Čobal, Andrej Brumen Čop, Natalija R. Črnčec, Darko Golija, Marko Japelj, Metka Kavčič, Jože Šubic in številni drugi.