"Z natečajem podpiramo pobude civilnih iniciativ in Mestne občine Maribor po vzdrževanju umetniške kondicije v času nujno potrebne samoosamitve," sporočajo iz galerije. Po vzoru mail arta oziroma izmenjave umetniških pisem po pošti tako vabijo kreativce in ljubitelje umetnosti, da se pridružijo skupni akciji.

Poštna umetnost Andreja Skrbineka. Foto: UGM
Poštna umetnost Andreja Skrbineka. Foto: UGM

Kot poudarjajo, se lahko natečaja udeležijo vsi – mladi in stari (ni starostne omejitve), ljubitelji umetnosti in umetniki. Na podlagi glasovanja na družabnih omrežjih bomo izbrali še tri najbolj priljubljene motive občinstva. 17. decembra bodo na družbenih omrežjih objavili 30 finalnih dopisnic, glasovanje za tri zmagovalce po izboru občinstva pa bo potekalo do 22. decembra. Zmagovalce bodo takrat razglasili na spletni razstavi.

V UGM ob tem poudarjajo, da na razstavi vrhuncev iz njihove zbirke med drugim predstavljajo zbirko poštne umetnosti (mail art) Andreja Skrbineka iz sredine 80. let. "Avtor je tako poskušal premagati 'izolacijo in solipsistično ustvarjanje v ateljeju'. Danes, ko smo kljub internetu spet izolirani, se po navdih obračamo k mail artu in moči umetnosti, da nas povezuje," navajajo v galeriji. Razstave, ki so jo postavili konec avgusta, si trenutno zaradi veljavnih ukrepov zaradi epidemije covida-19 ni mogoče ogledati.