Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica Ne pozabi, da moraš umreti – kako se Gerhard Richter loti stare motivike

Na delih, za katere je organizacija prejela 650.000 evrov, so zdaj že ikonične podobe sveč, s katerimi je nemški umetnik v 80. letih dodal svoje poglavje dolgi tradiciji tihožitij memento mori. Umetnik je svoj premislek o minljivosti (poleg sveč spadajo v to serijo še podobe lobanj) zasnoval z značilnim naslonom na fotografije, ki jih je posnel v svojem ateljeju. Po navdihu starih mojstrov, kot sta Francisco de Zurbarán in Georges de La Tour, je svoje vanitas postavil na mizo in jih lovil v različni svetlobi.

Danes 88-letni Gerhard Richter je bil kar 16 let vpisan v umetniški reviji Kunstkompass kot najpomembnejši nemški umetnik, je spomnil organizator dražbe Dirk Kästel. Podobe s 30 svečami so bile razprodane v zgolj nekaj urah, lahko bi jih prodali še veliko več, je še dejal. "Še nikoli ni bilo takšne pobude za katero koli organizacijo, ki se ukvarja z brezdomsko problematiko."

V Dresdnu rojeni Richter, ki zdaj živi v Kölnu, je znan po dveh, formalno skoraj nasprotujočih si slikarskih pristopih – fotorealizmu in abstrakciji – in tudi v tistem obdobju so sočasno s serijo Sveč in lobanj nastajala velika abstraktna barvita dela.

Foto: EPA
Foto: EPA

Bil je tudi eden prvih nemških umetnikov, ki je reflektiral zgodovino nacionalsocializma. Ustvarjal je podobe ljudi, ki so bili člani, pa tudi tistih, ki so bili žrtve nacistične stranke. Na pomembne zgodovinske dogodke je svoje odgovore podajal skozi vso svojo kariero – leta 1995 je bila ob 50-letnici bombardiranja njegovega domačega Dresdna reprodukcija njegove sveče v monumentalnih dimenzijah razstavljena v mestu.

Eden največjih umetnikov našega časa
Marca letos so v razstavišču Met Breuer v New Yorku, ki je del Metropolitanskega muzeja umetnosti, odprli veliko razstavo Gerhard Richter: Painting After All, ki predstavlja približno sto najbolj znanih del iz umetnikovega večdesetletnega ustvarjanja. "Gerhard Richter je eden največjih umetnikov našega časa," je ob odprtju med drugim povedal direktor Meta Max Hollein.