Dražba bo potekala v Galeriji Kos, kjer so sliko predstavili ob letošnjem kulturnem prazniku. Njena vrednost takrat še ni bila uradno ocenjena – galerist Leon Pogelšek omenil, da bi lahko govorili o znesku med 30.000 in 60.000 evri. Že takrat pa so napovedali možnost dražbe.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Sliko je certificiral umetnostni zgodovinar Ferdinand Šerbelj, ki meni, da je ženski akt Ivana Kobilca (1861–1926) naslikala v 20. letih preteklega stoletja. Na delu je nekaj manjših retuš, a na nepomembnih mestih, so sporočili iz galerije. Nekoč je bila slika od nekod izrezana. Ker ni bila napeta, so bile na platnu vidne luknjice od žebljičkov, ki govorijo o tem, da je bila nekoč napeta na podokvir. Sliko so "dublirali" in napeli na nov podokvir, je tedaj še pojasnil Pogelšek.

Sorodna novica Novoodkrita slika Ivane Kobilca, kupljena na spletnem portalu za "zelo smešen znesek"

Prodajalec ni vedel, čigavo delo prodaja
Muzejski svetnik, sodni izvedenec in cenilec za likovno umetnost Ferdinand Šerbelj si je sliko prvič ogledal že, ko je bila pri Pogelškovem kolegu, torej tistem, ki je sliko našel na spletnem portalu Bolha. Kupil jo za "zelo smešen znesek", saj tedanji lastnik ni pomislil, da bi lahko šlo za delo priznane slikarke. Pri kolegu jo je nato zagledal Pogelšek, ki je pomislil na možnost avtorstva slavne slikarke. Tudi Šerbelj se je ob prvem pogledu strinjal, da bi bilo lahko to delo Ivane Kobilca. Naredil je primerjavo z njenimi drugimi znanimi deli in ugotovil, da so res našli njeno stvaritev, kar je tudi zapisal v izvedenskem mnenju.

Redek primer v slikarkinem opusu
"Akt sedečega dekleta z rokami, dvignjenimi v zatilje, najprej pritegne pozornost zaradi profesionalne izvedbe. Ne gre za dokončano delo, ampak za študijo, pri kateri slikarka niti ni imela ambicije do zaključne izvedbe. V slikarstvu Ivane Kobilce namreč ne poznamo likovno dokončanega ženskega ali moškega akta," je Šerbelj zapisal v izvedenskem mnenju. Dodal je še, da so "taka nedokončana dela v pomenu študije pri Kobilci redki primeri, saj jih doslej poznamo le v treh 'izvedbah', ki datirajo v leta pred prvo svetovno vojno". Po njegovem mnenju "slika spada v nekoliko poznejši čas, verjetneje v 20. leta, za kar je najboljši kažipot nedokončani portret Otona Župančiča ali portret Ljubljanski meščan". To delo lahko "uvrstimo v opus Ivane Kobilca," je sklenil Šerbelj izvedensko mnenje.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dražba bo potekala v petek, 8. marca, od 17.00 do 18. ure.