Franc Berneker (1874–1932). Foto: Wikipedia
Franc Berneker (1874–1932). Foto: Wikipedia

Berneker je bil sopotnik slovenskih slikarjev impresionistov Riharda Jakopiča, Ivana Groharja, Matije Jame in Mateja Sternena. Četudi mu težke življenjske okoliščine niso omogočale, da bi lahko polno uresničil svoj umetniški potencial, je ustvaril vrsto izjemnih del. S spomenikom Primoža Trubarja v Tivoliju je uresničil najkvalitetnejšo sodobno spomeniško plastiko v Ljubljani.

Glavnino Bernekerjevih del hrani Narodna galerija v Ljubljani, njegova dela pa predstavljajo tudi pomemben del zbirke KGLU. Veliko njegovih del se je v preteklosti izgubilo ali je bilo uničenih. Nekaj jih je še v zasebni lasti, a se je zaradi menjave lastnikov marsikdaj za njimi izgubila vsaka sled. Zato v KGLU-ju vabijo vse lastnike Bernekerjevih del, da jim informacije o njih posredujejo na telefonski številki 026203657 ali 026203650 ali po e-pošti katarina.hergold@glu-sg.si.

Berneker (1874–1932) je kiparstvo študiral na dunajski Akademiji za upodabljajoče umetnosti, kjer je leta 1905 doštudiral pri prof. Edmundu Hellmerju. Na Dunaju je ostal do leta 1915, po vojni se je preselil v Ljubljano. Poučeval je na Tehnični srednji šoli in se včlanil v več likovnih društev, med njimi društvi Vesna in Sava.

Leta 1904 je skupaj s slovenskimi impresionisti razstavljal v salonu Miethke na Dunaju, sodeloval pa je tudi na skupinskih razstavah leta 1906 v Londonu, leta 1907 v Trstu in leta 1909 na prvi razstavi v Jakopičevem paviljonu. Zadnje dni svojega življenja je preživel v Narodni galeriji, ki mu je ponudila stanovanje, po njegovi smrti pa prevzela umetnikovo dediščino.

Bernekerjev kip Primoža Trubarja ob ljubljanskem Tivoliju. Foto: Wikipedia
Bernekerjev kip Primoža Trubarja ob ljubljanskem Tivoliju. Foto: Wikipedia

Odprtje razstave Franca Bernekerja načrtujejo za 3. december.