Obsežna stenska poslikava indonezijskega podtalnega kolektiva, imenovanega Taring Padi, ta je naslovljena Ljudska pravičnost, je ostala neopažena, dokler niso nanjo začele leteti javne kritike, ki ji očitajo antisemitsko vsebino.

Tako so se le še okrepili očitki o antisemitizmu glede letošnje Documente, ki je svoja vrata odprla ta konec tedna. Kuratorstvo je bilo tokrat zaupano džakartskemu umetniškemu kolektivu Rugangrupa, ki so ga že več mesecev obtoževali antisemitizma, a pristojni niso ukrepali. Vse glasnejši so zato pozivi k temeljiti obravnavi afere, piše Associated Press (AP). Documenta, ki jo organizirajo vsakih pet let, sicer poleg beneškega bienala velja za najpomembnejšo predstavitev sodobne umetnosti.

Poziv mednarodnega odbora Auschwitz k dialogu z umetniki
Sporno umetniško delo so sprva prekrili s črnim pregrinjalom in ga nato danes dokončno odstranili, je sporočil župan Kassla Christian Geselle. Na odstranjenem delu je med drugim upodobljen vojak s prašičjim obrazom, ovit s šalom z Davidovo zvezdo in čelado z napisom Mosad, torej imenom izraelske obveščevalne službe.

Župan je ob tem sporočil, da je jezen in razočaran ter da se kaj takega ne bi smelo zgoditi. Instalacija ima po njegovih navedbah jasno antisemitsko povezavo. Tudi nemška ministrica za kulturo Claudia Roth je podprla odstranitev spornega dela, saj da ima očitne antisemitske elemente. Mednarodni odbor Auschwitz pa je pozval k dialogu z umetniki.

Delo Ljudska pravičnost so postavili šele po tem, ko so si novinarji in strokovna javnost stvaritve tokratne Documente že predhodno ogledali. Po besedah organizatorjev so jo postavili v petek popoldne. Kot razlog za zamudo so navedli restavratorska dela zaradi poškodb, nastalih v času skladiščenja. Delo namreč ni bilo narejeno posebej za ta dogodek, temveč je bilo prvič prikazano že leta 2002 na Umetniškem festivalu v mestu Adelajda v Avstraliji.

Kuratorski kolektiv Ruangrupa. Foto: Facebook/Ruangrupa
Kuratorski kolektiv Ruangrupa. Foto: Facebook/Ruangrupa

Na anonimnem blogu objavljeni očitki
Prvi očitki na račun kuratorskega kolektiva so prišli v javnost na začetku januarja letos, ko jih je na anonimnem blogu kritiziralo zavezništvo proti antisemitizmu. To je v svojem zapisu opozorilo, da je kuratorski kolektiv naravnan antisemitsko in da njegovi umetniki podpirajo kulturni bojkot Izraela. Jedro kolektiva Ruangrupa sicer sestavlja deset umetnikov, vendar jih je vanj glede na priložnost vključenih še več.