Ob bližajočem se osmem marcu tudi oddaja Platforma v središče postavlja slovenske vizualne umetnice, njihovo delo in spremlja, kako sta jih v preteklosti vrednotila kritika in stroka.

Foto: Arhiv RTV SLO
Foto: Arhiv RTV SLO

Oddaja, ki jo je pripravila Saša Šavel Burkart, bo predstavila delo nekaterih vidnejših slovenskih umetnic od 19. stoletja naprej, premišljevala o zgodovinjenju njihovega dela in pogledala v njihovo ustvarjalnost. Ogledate si jo lahko spodaj.

Avtorica se je poglobila v opuse umetnic različnih generacij in poetik, pa tudi velikokrat spregledanih avtoric, začenši z Elzo Obereigner Kastl, ki velja za prvo slovensko kiparko in poslednjo avtorico miniatur nasploh.

Milena Usenik, Figura z zeleno baretko, 1975, 140 x 225 cm. Foto: MMC RTV SLO
Milena Usenik, Figura z zeleno baretko, 1975, 140 x 225 cm. Foto: MMC RTV SLO

Preden je Milena Usenik svoje življenje posvetila slikarstvu, je bila prvakinja v metanju krogle ter tekmovala celo na olimpijskih igrah. Športni karieri je sledila sprva spregledana, zdaj pa končno vse bolj cenjena slikarska. Izvrstna slikarka je sprva ustvarjala tudi v slogu pop arta, pozneje pa se usmerila abstrahirano krajino in istrski svet. Mariborska umetnica Vlasta Zorko se je v času socializma kot kiparka podpisala pod največ realizacij v javnem prostoru.

Dotik je zelo pomemben, ker je nevaren, ker dotik ubija, je prepričana kiparka Duba Sambolec, dolgoletna profesorica na Norveškem, ki občinstvo s svojimi skulpturami vabi k dotiku. Tu je slikarka Ksenija Čerče, ki s svojim telesom proizvaja barvo za svoje slike z naslovom prepovedane tehnike. V oddaji so o svojem delu spregovorile še slikarka Nina Čelhar, umetnica Iza Pavlina, ki z umetniškim videom vstopa na pornografska družbena omrežja, ter Vesna Bukovec, ki je serijo risb posvetila zgodovinskim podobam žensk, ki so protestirale v javnosti. Ustavili pa so se tudi na aktualni retrospektivni razstavi Mete Grgurevič, ki v Umetnostni galeriji Maribor v svojih nefunkcionalnih mehanizmih na poetičen način združuje preciznost, pogled v preteklost in premislek o času.

Dotik je nevaren - umetnice danes in nekoč