Razstavljeni likovni izdelki so nastali v sklopu mednarodnega likovnega natečaja in fotografije iz serije Čengdu, mesto z razgledi 2022.

Foto: Galerija Kresija in atriji ljubljanske Mestne hiše
Foto: Galerija Kresija in atriji ljubljanske Mestne hiše

S projektom Združeni v ustvarjalnosti Slovenija in Kitajska praznujeta tri desetletja diplomatskih odnosov, praznik pomladi ali kitajsko novo leto ter pobratenje Ljubljane s kitajskim mestom Čengdu.

Namen projekta je predvsem počastitev prijateljstva med Slovenijo in Kitajsko, okrepitev vezi med Ljubljano in Čengdujem ter negovanje ideje, da spoznavanje in sožitje kultur bogati ter zbližuje, sporočajo iz Galerije Kresija in ljubljanske Mestne hiše.

Na razstavi bodo na ogled ilustracije mladih ustvarjalcev iz ljubljanske Osnovne šole Trnovo in Osnovne šole Jandaodžje v Čengduju na Kitajskem, ki so nastale v sklopu mednarodnega likovnega natečaja in vabijo v čudoviti svet kitajskih mitov, legend, praznikov, običajev in kulinarike.

Razstava fotografij iz serije Čengdu, mesto z razgledi 2022 obiskovalce popelje v osrčje glavnega mesta province Sečuan, ki slovi kot dom kitajskih velikih pand, kulinarični biser ter eno od najpomembnejših ekonomskih, finančnih, trgovskih in kulturnih središč na Kitajskem.
Razstavo so podprli Konfucijeva učilnica Ljubljana, osnovna šola Trnovo, Konfucijev Inštitut Ljubljana, Mestna občina Ljubljana in kitajsko veleposlaništvo v Ljubljani.

Kitajska je Slovenijo priznala konec aprila 1992.