V projektu z naslovom PIVKA 45°40'49.63''N 14°11'46.98''E so skupno ustvarili 62 grafik.

Foto: Hiša kulture v Pivki
Foto: Hiša kulture v Pivki

"Projekt je vsako leto združil tri umetnice in tri umetnike, ki so ustvarjali dela na določeno temo v določeni grafični tehniki, nekateri avtorji pa so sodelovali večkrat," je za STA povedala kustosinja galerije Mojca Grmek.

Sedem publikacij, ki so jih ob pregledni razstavi zvezali v knjigo
Ustvarjali so na teme od skrbi za vodo in samooskrbe do družbenih neenakosti in vojne problematike. Nastalo je tudi sedem publikacij, ki so jih ob pregledni razstavi zvezali v knjigo.

"Kljub epidemiji smo nekako normalo izvedli iztekajočo se sezono, a brez uradnih otvoritev, obisk pa kljub temu presenetljivo ni upadel, temveč celo nekoliko narasel," je še povedala Mojca Grmek. Sodelovali so s partnerji, kot so Park vojaške zgodovine, Eko muzej presihajočih jezer ter s podjetjema Kovod in Perutninarstvo Pivka.

Ustvarjali so na teme od skrbi za vodo in samooskrbe do družbenih neenakosti in vojne problematike. Foto: Hiša kulture v Pivki
Ustvarjali so na teme od skrbi za vodo in samooskrbe do družbenih neenakosti in vojne problematike. Foto: Hiša kulture v Pivki

Sezona je bila pretežno slikarska, še posebej ker so bile tri razstave prenesene v naslednjo sezono, med drugim tudi kipark Lare Reichmann in Lučke Koščak. Nova sezona bo tako pretežno kiparska, poleg omenjenih je kustosinja napovedala še kiparko Polonco Lovšin ter slikarki Ivano Bajec in Urško Alič.

Populariziranje tako galerijske dejavnosti kot umetnosti same
Posebnost prihajajoče sezone bo sicer umetniški sejem, ki ga galerija namesto razstave v decembru snuje s postojnskim centrom lokalnih umetnosti Lokalc. Partnerja bosta v Pivki in Postojni ponudila umetniška dela in izdelke lokalne obrti z namenom populariziranja tako galerijske dejavnosti kot umetnosti same, razlaga kustosinja.

Novo sezono bo septembra v sklopu programa Odprta hiša napovedala SledAkcija, skupni projekt Hiše kulture in Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. K sodelovanju sta povabila Mio Paller in Moniko Plemen. Umetnici bosta razstavili skupno grafično mapo osmih grafik v različnih tehnikah, ki jih omogočata grafična ateljeja v Hiši kulture in v MGLC-ju. Projekt bo v MGLC-ju nato predvidoma razstavljen po koncu letošnjega grafičnega bienala.

"Projekt je vsako leto združil tri umetnice in tri umetnike, ki so ustvarjali dela na določeno temo v določeni grafični tehniki, nekateri avtorji pa so sodelovali večkrat." Foto: Hiša kulture v Pivki

V Gozdni hiši na Mašunu pod Snežnikom pa je do konca avgusta na ogled produkcija letošnje, zadnje grafične delavnice v sklopu projekta, ki je tematizirala zmanjševanje ogljičnega odtisa s pomočjo gozda. Potekala je v sodelovanju z Zavodom za gozdove.

Hiša kulture sicer po ustaljeni programski shemi od oktobra do maja organizira osem razstav s poudarkom na delu umetnikov in umetnic različnih generacij, od katerih jih je približno polovica iz domače regije oziroma širše Primorske, nekaj pa iz drugih delov Slovenije. Na ogled je tudi stalna zbirka grafičnih del in umetniških publikacij, ki obsega več kot sto del.

Pregledna razstava bo na ogled v Hiši kulture do 13. avgusta.