Foto: Galerija Božidarja Jakca
Foto: Galerija Božidarja Jakca

V Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, ki hrani del likovne zapuščine tega slikarja in grafika, je na ogled že 13. postavitev tamkajšnje stalne razstave. Letošnja postavitev nosi naslov Abstrahirane, lirične obmorske kompozicije.

Preizkušanje meja znotraj grafičnih postopkov
Šestdeseta leta, iz katerih izvirajo grafike, predstavljene na novi postavitvi, so tudi obdobje Borčićevega uveljavljanja v domovini in njegovega vstopa v mednarodni prostor, ki ga oblikovno zaznamujejo vplivi t. i. informela oziroma neformalne umetnosti in lirične abstrakcije.

Bogdan Borčić (1926‒2014). Foto: Galerija Božidarja Jakca
Bogdan Borčić (1926‒2014). Foto: Galerija Božidarja Jakca

V njegovih tedanjih delih je zaznati navdih sredozemskega okolja, še posebej hrvaškega otoka Vis in tamkajšnjega ribiškega naselja Komiža, kjer je kot otrok preživljal počitnice, so dodali. Za Borčićev obmorski cikel iz šestdesetih let preteklega stoletja je sicer "značilen odmik od realističnega načina in zavestno preizkušanje meja znotraj možnosti, ki jih ponujajo grafični postopki".

In kot so še zapisali v Galeriji Božidarja Jakca: "Grafike subtilno združujejo reči in dogodke iz stvarnega ter idejnega sveta. Predmeti, drobci, dogodki in utrinki iz življenja ribičev so abstrahirani ter rafinirano preurejeni v likovne znake. Ti učinkujejo kot barvno uglašena in dekorativna celota, kjer se srečujeta kompozicijska strogost ter poetična raba mehkih oblik."

Mnoge stvaritve tudi v muzejih po tujini
Leta 1926 v Ljubljani rojeni Bogdan Borčić je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in tam končal še podiplomski študij slikarstva. Izpopolnjeval se je na različnih študijskih potovanjih po Evropi, njegova dela pa v svojih zbirkah hranijo mnogi tuji muzeji, med njimi dunajska Albertina.

V kostanjeviški Galeriji Božidarja Jakca je urejen njegov grafični kabinet, v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec pa stalna postavitev njegovih slikarskih del. Nagrado Prešernovega sklada za slikarske stvaritve je prejel leta 1965, leta 2005 pa še Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Od leta 1980 je živel v Slovenj Gradcu in tam tudi umrl v letu 2014.

Postavitev Abstrahirane, lirične obmorske kompozicije je na ogled do 8. februarja 2020.