Posnetek z razstave Telo – ekstatično, eklektično v Projektnem prostoru Fundacije Ulay. Foto: Fundacija Ulay
Posnetek z razstave Telo – ekstatično, eklektično v Projektnem prostoru Fundacije Ulay. Foto: Fundacija Ulay

Velika mednarodna in medgeneracijska razstava Telo – ekstatično, eklektično, ekscentrično, ki jo je v Projektnem prostoru Fundacije Ulay mogoče obiskati še do 30. oktobra, na ogled ponuja dela Ane Mendiete, Annegret Soltau, Arvide Byström, Elene Tejada-Herrera, Ize Pavlina, Jeremyja Shawa, Letície Parente, Marine Abramović, Molly Soda, Sanje Iveković, Ulaya in Ulrike Rosenbach.

Telo in njegova performativnost v različnih medijih
Razstava tako sopostavlja dela iz 70. let preteklega stoletja z deli uveljavljenih in uveljajočih se umetniških imen, ki delujejo na presečišču z digitalnim ali izključno v digitalnem okolju. To so stvaritve, ki se lotevajo vprašanj telesa in njegove performativnosti v različnih medijih – naj bo gibljiva podoba, fotografija, performans … Postavitev se "skozi dialog teles preteklosti in sedanjosti (in s pogledom v prihodnost) sprašuje, kako se telesa spreminjajo, kako se prilagajajo pritiskom družbe in kako se poskušajo osvoboditi njenih omejitev, pri čemer se osredotoča zlasti na žensko telo," so zapisali pri Fundaciji Ulay.

Dodali so še, da sta trenutna pandemija in družbeno-politični odziv nanjo "le še poglobila neenakosti, s katerimi se ženske soočajo v današnji družbi: v času epidemije so namreč njihova neodvisnost, njihove ekonomske in reproduktivne pravice še bolj podvržene napadom."

Razstavo je pospremil tudi javni mednarodni razpis za ustvarjalce med 18 in 25 letom, ki delujejo, eksperimentirajo ali se le preizkušajo v polju videa, filma oziroma gibljive slike. To so torej mediji, ki niso omejeni na določen fizični prostor in lahko v času pandemije – na spletu – dosežejo vse. Izhodišče za stvaritve so bila vprašanja: Kako je pandemija spremenila naše življenje, razumevanje telesa, skupnosti in kaj pomeni "nova normalnost" za mlade? Obstaja obdobje pred krizo in obstajalo bo obdobje po njej – kje smo zdaj? Je stanje le začasno in kako smo se soočili, se soočamo z njim?

Enajst zmagovalcev in dve posebni omembi
Komisija je izbrala enajst videodel oziroma filmov, ki na poljuben način obravnavajo navedena vprašanja in naslavljajo zdajšnji, naš skupni čas. Izbrana so bila dela naslednjih ustvarjalcev: Chiara De Luca (Crossed bodies, 2020), Matt Lavine (Collision Gripper, 2020), Zoe Antypa (Quarantine Dreams, 2020), Josie Weinberg (hey girl!, 2021), Anietie Ekanem (Spirit of the dead watching, 2019), Dante Hussein (i am here, 2020), Nela Poberžnik (Iso, 2020), Annie Chen Ziyao (Ms. Meta Meta: Pockmarks Accentuating Skincare Routine), Sandra Mistou Chesa (Morning Routine, 2020), Yijia Wu (Territory, 2021) in Meta Mramor (Stiska (me), 2021). Posebne omembe sta bili deležni deli Carle Vollmers (in desperate need of soft centered eggs, 2020) in Benjaminja Francisa (A body without its flesh – copy and paste, 2020).

Razglasitvi zmagovalnih stvaritev je sledila njihova projekcija v Projektnem prostoru Fundacije Ulay, deležne pa bodo tudi spletne predstavitve, so še sporočili iz fundacije.