Koons se je zavezal, da bo 80 odstotkov vsote, ki jo bo zaslužil s prodajo avtorskih pravic za ta kip, namenil družinam žrtev streljanja v Bataclanu. Foto: Reuters
Koons se je zavezal, da bo 80 odstotkov vsote, ki jo bo zaslužil s prodajo avtorskih pravic za ta kip, namenil družinam žrtev streljanja v Bataclanu. Foto: Reuters
Sorodna novica Hvala za rože: Francozi nočejo Koonsovih tulipanov

V Parizu so v petek odkrili monumentalno skulpturo v obliki roke s šopkom tulipanov, ki jo je ameriški umetnik Jeff Koons zasnoval kot poklon žrtvam terorističnih napadov novembra 2015 in jo poklonil Parizu. Po štirih letih nesoglasij glede tega, kje bo stala, so 12 metrov visoko skulpturo odkrili v bližini Petit Palaisa.

Kip svobode vihti baklo, Koons tulipane
Koons je zasnoval skulpturo v obliki roke, ki šopek tulipanov drži podobno, kot Kip svobode drži svojo baklo. Izhodiščna ideja je namreč bila, da bo ustvaril delo, ki bi po terorističnih napadih, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, simboliziralo solidarnost ZDA s Francijo. Druga namerna referenca je bila litografija Šopek miru, ki jo je leta 1958 ustvaril Pablo Picasso.

Koonsova najbolj prepoznavna dela so predimenzionirane jeklene replike pisanih balonov, zvitih v pse, tulipane in labode. En šopek tulipanov že razstavlja v Guggenheimovem muzeju v Bilbau. Foto: Reuters
Koonsova najbolj prepoznavna dela so predimenzionirane jeklene replike pisanih balonov, zvitih v pse, tulipane in labode. En šopek tulipanov že razstavlja v Guggenheimovem muzeju v Bilbau. Foto: Reuters

Cinična gesta?
Umetnik naj bi tudi zahteval, da mora biti skulptura postavljena na pomembni lokaciji, še najbolje pred Muzejem moderne umetnosti v Parizu, ki ima prostore v Palais de Tokiu. Omenjena lokacija in projekt kot celota sta kmalu izzvala nasprotovanje, češ da je Koons danes le še "simbol industrijske umetnosti, ki je spektakularna in spekulativna", njegova ponudba, za katero ni nihče prosil, pa je "oportunistična in cinična". Nasprotniki, med katerimi je bil denimo tudi režiser Oliver Assayas, so v odprtem pismu opozorili na Koonsovo tesno povezanost z različnimi blagovnimi znamkami, zaradi česar bi postavitev kipa na prominentni lokaciji pomenila neke vrste prikrito oglaševanje.

Vse je bil samo velik nesporazum ...
Koons je za Le Figaro povedal, da ga je spor, za katerega zatrjuje, da je predvsem posledica nesporazuma in napačnih informacij, razžalostil. Vztraja, da ni bil on tisti, ki je predlagal prostor pred Palais de Tokyom. Kot je pojasnil, je bila to ena izmed mogočih lokacij, ki jih je predlagalo mesto, sam pa je menil, da bi bila čudovita za njegovo delo.

Januarja lani je skupina umetnikov, lastnikov galerij in uradnikov, med katerimi je bil tudi nekdanji francoski minister za kulturo Frederic Mitterrand, v odprtem pismu pariške mestne oblasti pozvala, naj Koonsove skulpture ne postavijo pred Muzejem moderne umetnosti. Oktobra pa so mestne oblasti sporočile, da so končno našle novo lokacijo za Koonsovo skulpturo v vrtu za Petit Palaisom.

Koons je zdaj pomirjen, češ da so bile polemike boleče, da pa je s kipom dobil čudovito priložnost, da pokaže svoje spoštovanje in ljubezen do Francije in Francozov.

3,5 milijona evrov, kolikor sta stali izdelava in postavitev 33 ton težkega dela iz brona, železa in aluminija, so zbrali z donacijami. Koons je prejšnji teden v nekem intervjuju izjavil, da je zaradi zamud in naraščajočih stroškov primaknil tudi milijon dolarjev iz lastnega žepa.

Jeff Koons o svoji empatiji do Francozov:
Jeff Koons o svoji empatiji do Francozov: "Kot Američan sem doživel 11. september in pozneje depresijo, ki je visela nad mestom." Foto: Reuters

Kritik še ni konec
Koonsov prepoznavno kičasti slog ima seveda še vedno tako oboževalce kot tudi kritike. Od petkovega odkritja Šopka tulipanov se na družbenih omrežjih pojavljajo najrazličnejše ocene skulpture – tudi mnenja, da je "grozna", "groteskna" in celo "pornografska". "Enajst barvnih anusov na pecljih," je v reviji L'Obs porogljivo zapisal filozof Yves Michaud.

Tviteraš Gilles Brandet je pripomnil, da je umetnina "poslastica za filistejce", njemu osebno pa se zdi "Koonsov kičasti neopop popolnoma nezanimiv". Neka druga uporabnica je komentirala, da bodo Parižani odslej zmotno mislili, "da so tulipani ogromne slezove penice". Kolumnist Eric Naulleau, ki je v preteklosti Koonsa obtožil, da Parizu vsiljuje "svoji ubogi šopek rož", je v ponedeljek razglasil, da je umetnina "obupna".

Spet drugi vsega tega pritoževanja ne razumejo, češ da je umetnina "lepa" in "darilo iz srca". Pariška županja Anne Hidalgo je v petek izjavila, da ji je v čast prisostvovati na odkritju kipa, ki da je "čudovito darilo" in "veličasten simbol svobode in prijateljstva".

Jeff Koons je nekaj časa držal rekord za najdražje prodano delo še živečega umetnika – njegovega Psa iz balonov (Baloon Dog) so na dražbi prodali za 58,4 milijona dolarjev.

Nasprotnikom nove instalacije se zdi kičasti kip v svojem bistvu
Nasprotnikom nove instalacije se zdi kičasti kip v svojem bistvu "tako zelo ameriški". Foto: Reuters