S sopostavljanjem del v isti razstavni prostor bo razstava skušala ponuditi vpogled v udejanjanje različnih osebnih poetik. Foto: Mestna galerija Nova Gorica
S sopostavljanjem del v isti razstavni prostor bo razstava skušala ponuditi vpogled v udejanjanje različnih osebnih poetik. Foto: Mestna galerija Nova Gorica

Postavitev podpisuje kurator Brane Kovič, nastala pa je v sodelovanju med tremi galerijami - poleg novogoriške še ljubljansko Galerijo Novak in mariborsko Galerijo Kibela.

V sodobnem času in prostoru
S sopostavljanjem del v isti razstavni prostor bo razstava skušala ponuditi vpogled v udejanjanje različnih osebnih poetik in logično razčlenjene variacije slikarskega mišljenja tako v sodobnem času kot prostoru, so sporočili iz Mestne galerije Nova Gorica.

"Razstavljena dela lahko sprejmemo tudi kot prepričljivo alternativo prevladujoči usmeritvi tistega segmenta sodobne umetnosti, ki gradi na dematerializaciji umetniškega predmeta in njegovi zamenjavi s kratkotrajnimi simulakri virtualne resničnosti," so še zapisali in dodali, da nas svežina idej, poglobljen razmislek o potencialih likovne govorice in njena analitična tematizacija soočajo z raznolikimi nagovori, ki nas pritegnejo s svojo estetsko dognanostjo, formalno inventivnostjo in širokim razponom pomenskih odtenkov.

Umetnostna zgodovinarka in slikarka
Kovič je tokrat za razstavo zbral pet umetnic. Sevda Chkoutova prihaja iz Bolgarije, kjer je na Novi bolgarski univerzi študirala zgodovino umetnosti in študij nadaljevala na dunajski univerzi. Na Dunaju se je vpisala na akademijo za likovno umetnost in diplomirala iz slikarstva. Ob samostojnih in skupinskih razstavah je bila večkrat nagrajena v Avstriji in Nemčiji.

V Firencah, Berlinu in Bruslju
Španka Inma Fierro je študirala na Univerzi v Sevilli in študij nadaljevala na Akademiji lepih umetnosti Univerze v Barceloni, kjer je 2010 tudi magistrirala. Izpopolnjevala se je v Firencah, Berlinu in Bruslju. Prejela je številne nacionalne nagrade, samostojno je razstavljala v domovini in tujini, sodelovala je na več skupinskih razstavah v Španiji, ZDA, Braziliji in na Portugalskem.

Samostojno razstavlja od 1998
Alexandra Roussopoulos
je bila rojena v Parizu. Študirati je začela v Londonu (Heatherley School of Art in Camberley School of Art), nato se je vpisala na Akademijo lepih umetnosti v Parizu, kjer je diplomirala. Samostojno razstavlja od 1998, sodeluje na skupinskih razstavah in simpozijih po Evropi, Ameriki in na Kitajskem. Za svoje slikarstvo je bila večkrat nagrajena, od 2010 se ukvarja tudi s pedagoškim delom.

Na področju slikarstva, videa in performansa
Morgan Tipping
izhaja iz Velike Britanije. Študirala na londonski umetnostni šoli Byam Shaw, kjer je diplomirala leta 2006. Deluje na področju slikarstva, videa in performansa. Ob lastnem umetniškem delu se intenzivno ukvarja s poučevanjem v raznih skupnostih in šolah. Sodelovala je na številnih razstavah v Veliki Britaniji, Španiji, ZDA in Singapurju. V letih 2013‒2014 je bila med drugim rezidenčna umetnica v Škofji loki.

Končuje magistrski študij
Kovič je med slovenskimi umetnicami izbral Lučko Šparovec. Slikarstvo je študirala na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, kjer zdaj končuje magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Za svoje delo je prejela več študijskih priznanj in študentsko Prešernovo nagrado ALUO. Samostojno je razstavljala v Sloveniji (tudi v Mestni galeriji Nova Gorica) in Avstriji ter sodelovala na številnih skupinskih razstavah v Evropi, Ameriki in Aziji.

Razstava bo na ogled do 1. februarja.