Claude Monet (1840–1926) spada med ključne figure francoskega slikarstva 19. stoletja. Foto: EPA
Claude Monet (1840–1926) spada med ključne figure francoskega slikarstva 19. stoletja. Foto: EPA

Dela, ki jih ocenjujejo na 35 milijonov funtov, kar je 42 milijonov evrov, po besedah dražbene hiše predstavljajo umetnikovo radikalno pot od impresionizma do abstrakcije.

"Monet je dela naslikal v obdobju 15 let in predstavljajo njegovo pot od impresionističnega slikarja do očeta abstraktnega ekspresionizma. Prikazujejo, kako je pristopil h zasnovi zajema barve in svetlobe na platno na vse bolj sodoben in abstrakten način skozi vrsto ključnih motivov," piše na spletni strani dražbene hiše.

Vsa dela so nastala pred letom 1900, segajo pa od platna, polnega cvetja, ki napoveduje Monetove slavne lokvanje iz poznega obdobja, do upodobitve senenih kopic in pokrajin, naslikanih v različnih vremenskih razmerah v različnih letnih časih.

Sorodna novica Po več kot stoletju Monetovi sliki spet druga ob drugi

V migetajoči svetlobi ujet trenutek
Monet se je rodil leta 1840 v Parizu, mladost pa preživel v pristaniškem mestu Le Havre, kjer se je učil risanja. Da bo življenje posvetil slikanju, se je odločil pri 19 letih. Po letu 1860 se je v Parizu družil z Manetom, Pissarojem, Renoirom in Sisleyjem. Od leta 1862 je študiral pri Charlesu Gleyru.

Danes ga umetnostna zgodovina uvršča med najpomembnejše impresionistične slikarje, likovne revolucionarje 19. stoletja. Vse pogosteje je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, najprej razmeroma realistične pejsaže in prizore iz meščanskega življenja, pozneje je z igro barv in svetlobe povsem svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka.

Še danes je eden najbolj iskanih umetnikov na svetu
Vodja oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri Sotheby's Helena Newman je povedala, da je Monet s Picassom in Van Goghom danes eden najbolj iskanih umetnikov na svetu. "V zadnjih letih se je energija okoli njega še okrepila, tako v svetovni razstavni areni kot med zbiratelji po vsem svetu, zlasti v Aziji, kjer je priljubljena osebnost."

Pri razvoju do njegovih znamenitih lokvanjev teh pet del po njenih besedah "briljantno oblikuje zgodbo o Monetu kot očetu moderne umetnosti".