Delo Nejca Trampuža (z uporabo orodja Midjourney). Foto: Galerija Simulaker
Delo Nejca Trampuža (z uporabo orodja Midjourney). Foto: Galerija Simulaker

Multimedijski umetnik in fotograf na razstavi Popolnoma drugačna prihodnost premišljuje o posledicah, ki jih prinaša brezglavo izkoriščanje in v dobiček usmerjena miselnost poznega kapitalizma. Vendar Trampuž k problematiki ne pristopa kot pesimistični nakazovalec neizogibne prihodnosti, ki nam preti, temveč so do popolnoma drugačne prihodnosti, h kateri se ozira, mogoče pozitivne rešitve, s katerimi bi družba 21. stoletja lahko stopila drugačnemu scenariju naproti.

Delo Nejca Trampuža (z uporabo orodja Midjourney). Foto: Galerija Simulaker
Delo Nejca Trampuža (z uporabo orodja Midjourney). Foto: Galerija Simulaker

Po besedah kustosa Adrijana Praznika sestoji raziskovalno naravnano delo iz multimedijske instalacije, ki jo bodo v Simulakru predstavili premierno, in enako naslovljene publikacije, ki galerijsko postavitev dopolnjuje, a je hkrati vsebinsko in konceptualno samostojna enota.

Z omenjenim projektom želi umetnik "izzvati tradicionalne predpostavke in prepričanja, okrepiti okoljsko ozaveščenost in ustvariti prostor za razmišljanje" o bližnji prihodnosti zemeljskega ekosistema. Prihodnosti in možne prognoze sveta izrisuje s sodobnimi raziskovalnimi in umetniškimi pristopi, uporabo sodobnih tehnologij, kot je umetna inteligenca.

Trampuž se z okoljevarstveno in ekološko tematiko dejavno ukvarja zadnjih pet let. Od leta 2019 je tudi aktivist gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Najraje poseže po kolažu, ki ga preplete z različnimi sodobnimi tehnologijami, mediji in pristopi. Njegova dela pa so pogosto interaktivna.

Nejc Trampuž (1993) je diplomiral in magistriral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Leta 2018 je en semester opravil na bratislavski umetnostni in oblikovalski akademiji VŠVU. Gostoval je na različnih okroglih mizah in je član žirije študentske sekcije rednega natečaja Plaktivat. Bil je tudi žirant študentske sekcije festivala Animateka. Svoje delo je predstavil na več deset samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih. Sodeluje z različnimi organizacijami v Sloveniji in tujini.

Večplastni umetniško-raziskovalni projekt, ki bo v formi instalacije v Novem mestu na ogled do 18. februarja, je nastal pod produkcijsko taktirko zavoda LokalPatriot in konS – Platforme za sodobno raziskovalno umetnost. Ob razstavi bo izšla tudi istoimenska publikacija, ki galerijsko postavitev dopolnjuje, a je obenem vsebinsko in konceptualno svoja samostojna enota.