François Boucher, L'Odalisque Brune, okoli 1745. Foto: Wikipedia Commons
François Boucher, L'Odalisque Brune, okoli 1745. Foto: Wikipedia Commons

Tako rekoč erotična raziskovanja mednarodnih muzejskih zbirk, ki so jih objavili v preteklem mesecu, so vključevala reprodukcije znanih umetnin, za katere so znamenite umetnostne ustanove trdile, da so bile uporabljene brez njihovega dovoljenja.

Courbet, Boucher, Degas ...
V ta svojevrstna raziskovanja pa so bili vključeni tudi pornografski videoposnetki, ki so jih navdihnile nekatere od ključnih mojstrovin teh ustanov. Med njimi so denimo slike Izvor sveta (1866) Gustava Courbeta, ki jo hrani Musée d'Orsay, L'Odalisque Brune (okoli 1745) Françoisa Bouchera, ki je na ogled v Louvru, in Moški akt (1856) Edgarja Degasa, ki visi v Metropolitanskem muzeju umetnosti, navaja The Art Newspaper.

Sorodna novica Cenzura na Facebooku: v primeru Izvora sveta mešana odločitev sodišča

Za zdaj so s Pornhuba odstranili "vodene oglede" del, ki jih hranijo v Uffiziju v Firencah, madridskem Pradu in pariškem Louvru, medtem ko za zdaj dela ustanov pariškega Musée d'Orsay, londonske Narodne galerije v Londonu in newyorškega Metropolitanskega muzeja umetnosti ostajajo.

Največja nejevolja galerije Uffizi
Iz galerije Uffizi, ki je bila morda najglasnejša nasprotnica te Pornhubove serije, so sporočili, da je uporaba slik, kot si jo je privoščila ta spletna platforma, "popolnoma nezakonita in je bila izvedena brez dovoljenja". Odvetniki galerije so hitro pripravili zahtevo, naj se gradivo "nemudoma odstrani", so sporočili iz galerije.

Sorodna novica Muzej odgovarja Facebooku: "Pustite Veneri, da je gola!"

Nekatere druge ustanove so bile bolj milostne, iz londonske Narodne galerije so denimo sporočili, da "ne bo sprejela nobenega ukrepa, ki bi posredno ali neposredno spodbujal ozaveščenost o tem projektu". Tiskovni predstavnik Metropolitanskega muzeja pa je za The Art Newspaper dejal: "Muzejski program, imenovan Odprti dostop, omogoča javni dostop do več sto tisoč podob del v naši zbirki in na splošno ne poskušamo regulirati širokega spektra uporabe teh slik."

Prizadevanja za prisotnost večje raznolikosti
Pornhub še zmeraj omogoča spletni sprehod skozi posamezna umetniška dela muzejev po vsem svetu, "ki prikazujejo večjo raznolikost kultur, tematik in stališč, ki v zahodni umetnosti niso široko zastopane".

Četudi ustanove pri tem niso poimensko navedene, so v tem naboru med drugim dela Artemisie Gentileschi iz Neues Palais v Potsdamu, Edvarda Muncha iz Stenersenovega muzeja v Oslu, Lavinie Fontane iz Fundación Casa de Alba v Madridu, Jéan-Léona Géroma z Daytonskega umetniškega inštituta in Muzeja lepih umetnosti v Bostonu, Joséja Ferraza de Almeide Júniorja iz Narodnega muzeja Belas Artes v Riu de Janeiru, Victorja Meirellesa iz Muzeja umetnosti v São Paulu in Felixa Vallotona iz hamburške Kunsthalle.