Londonska dražbena hiša Christie's bo sliko ponudila po ceni od 10 do 15 milijonov funtov (od 12 do 18 milijonov evrov). Slika je v isti zasebni britanski zbirki, vse odkar so jo lastniki pridobili leta 1987. Po lastnih besedah so jo kupili "s slikarskega stojala" prek Jamesa Kirkmana, Freudovega dolgoletnega trgovca v Londonu, preden so umetnikova dela leta 1993 prešla pod okrilje newyorških galerij Acquavella.

Na portretu ujeto "tiho zadovoljstvo"
Slika, naslovljena Dekle z zaprtimi očmi, je nastala med letoma 1986 in 1987. Kot je zapisala Katharine Arnold, ena od vodij oddelka za povojno in sodobno evropsko umetnost pri Christie'su, delo ujame "tiho zadovoljstvo" portretiranke Janey Longman, ki je upodobljena od desne dojke navzgor. "Neverjetno spokojna je," je še dodala Arnold po pisanju spletnega portala The Art Newspaper.

To pa ni edini portret Janey Longman, ki ga je ustvaril Lucian Freud. Upodobil jo je še na sliki Golo dekle, ki je nastala med letoma 1985 in 1986, in na sliki Dve ženski iz leta 1992. Na tej je ob njej upodobljena še India Jane Birley, umetnica in nekdanja solastnica londonskega nočnega kluba Annabel's.

Zgolj sporadično na očeh javnosti
Po besedah Katharine Arnold je bilo delo Dekle z zaprtimi očmi na ogled javnosti zgolj "sporadično", med drugim že leta 1987 v okviru Freudove retrospektive v washingtonskem muzeju Hirshhorn in leta 2005 na veliki pregledni razstavi beneškega muzeja Correr. Delo "ni bilo na stalni razstavi", saj je bilo njegovim lastnikom zelo pri srcu in so tako rekoč živeli z njim.

Freudovi ženski akti, na katerih je upodobljeno celotno telo, dosegajo najvišje cene med njegovimi deli. Benefits Supervisor Resting (1994) so v letu 2015 prodali za 35,6 milijona funtov (42,7 milijona evrov), Benefits Supervisor Sleeping (1995) pa je leta 2008 kupil ruski oligarh Roman Abramovič, in sicer za 17 milijonov funtov (20,5 milijona evrov).

Avoportret Luciana Freuda (1922–2011). Foto: AP
Avoportret Luciana Freuda (1922–2011). Foto: AP

"Te slike so tako neverjetno redke. Menim, da bo (Dekle z zaprtimi očmi) ljudem zelo všeč, ne le Freudovim zgodovinskim zbiralcem, temveč tudi mednarodnim zbiralcem po vsem svetu, ki se morda nikoli niso ozrli k Freudu. Preprosto se ponaša s tisto univerzalnostjo. To je ena najbolj posebnih stvari, za katere sem pristojna v svoji karieri," je za The Art Newspaper sklenila Katharine Arnold.

Stoletje od rojstva velikega umetnika
Umetnik realizma, predvsem avtor aktov in avtoportretov Lucian Freud, velja za enega najpomembnejših sodobnih britanskih slikarjev in je vnuk znamenitega psihoanalitika Sigmunda Freuda. Rodil se je v Berlinu leta 1922, vendar je 11 let pozneje njegova družina zaradi nacističnih groženj zbežala v Veliko Britanijo, kjer je umrl leta 2011.