Marie-Laure de Decker (2. avgust 1947–15. julij 2023). Foto: Wikipedia
Marie-Laure de Decker (2. avgust 1947–15. julij 2023). Foto: Wikipedia

Fotografinja je umrla po dolgi bolezni v soboto v bolnišnici v Toulousu v Franciji, so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili njeni družinski člani.

Marie-Laure de Decker se je rodila 2. avgusta 1947 v Alžiriji, ko je bila ta še francoska kolonija. Na karierno pot se je sprva podala kot model, nato pa je tako rekoč stopila za objektiv in postala fotografinja.

Skozi fotografsko kariero je večinoma delala za fotožurnalistično agencijo Gamma, in sicer med letoma 1971 in 2009. Po koncu sodelovanja se je zapletla v pravni spor za ohranitev pravic do fotografij, ki jih je posnela za agencijo, a sodišče ni odločilo njej v prid.

Man Ray in Marcel Duchamp pred objektivom
Kot fotografinja je vzbudila pozornost v poznih 60. letih prejšnjega stoletja s fotografijami Mana Raya, tako rekoč prvega fotografa med nadrealisti, in Marcela Duchampa, ki spada med ključne figure revolucionarnega razvoja upodabljajoče umetnosti v prvih desetletjih 20. stoletja. Pred njenim objektivom je pristal denimo tudi pisatelj Philipp Soupault.

Na fotografije je ujela več znanih imen, med drugim igralki Catherine Deneuve in Charlotte Rampling, pevca Sergea Gainsbourga, monaško princeso Caroline in nekdanjega francoskega predsednika Valeryja Giscarda d'Estainga.

Posnetki slavnih financirali delo na vojnih območjih
Z denarjem, ki ga je zaslužila s prodajo teh fotografij, je pokrila del stroškov za svoje delo na vojnih območjih. Ob začetku fotografske kariere je kljub pomanjkanju izkušenj uspešno pokrivala tudi vojno v Vietnamu. "Dejala sem si: ljudje bodo videli, da nisem prava fotografinja," je leta 1985 zapisala v knjigi spominov. S sabo je imela le star fotoaparat leica, a kot je še zapisala: "Pravzaprav sem kasneje ugotovila, da je bila ta stara leica čudež."

Ovekovečila je tudi spopade v Jemnu, Čadu in Južni Afriki. Kot vojna fotografinja se je spopadala z različnimi izzivi. "Če si ženska, te nikoli ne jemljejo resno," je na primer dejala. Po drugi strani ji je to, da je bila ženska, po njenih besedah prinašalo tudi prednosti, na primer v severni Afriki, "kjer te ne ubijejo takoj, ampak ti dajo priložnost".

Marie-Laure de Decker se je ob novici o njeni smrti poklonil tudi predsednik komisije Afriške unije Moussa Faki Mahamat, ki je na Twitterju zapisal, da je "ovekovečila del zgodovine Čada".

Marie-Laure de Decker je bila poročena z odvetnikom Thierryjem Levyjem, v zakonu sta se jima rodila sinova.