Tamkajšnja cerkev Vseh svetnikov, ki je ne uporabljajo več za bogoslužja, je eno izmed dveh britanskih prizorišč, ki gostita mednarodno razstavo, ki so jo navdihnile slike Vincenta van Gogha. Lani so jo namreč že prikazali v britanskem mestu York, pred tem pa so jo gostili tudi že v Neaplju in Bruslju.

Posnetek z belgijske postavitve. Foto: AP
Posnetek z belgijske postavitve. Foto: AP

Razstava je zasnovana tako, da lahko obiskovalci "stopijo" v umetnikova dela. Več kot 200 van Goghovih slik je v obliki animacije projiciranih na stene, tla in strop cerkve.

Visoka tehnologija v sakralnem objektu
Kot je povedal njen kreativni direktor Mario Iocampo, so instalacijo oblikovali posebej za cerkev. Po njegovih besedah ima srednjeveška stavba, ki so jo v 80. letih prejšnjega stoletja označili za odvečno, pravo merilo in veličino za tovrstno izkušnjo.

Van Goghov avtoportret (detajl). Foto: Wikipedia
Van Goghov avtoportret (detajl). Foto: Wikipedia

"Ker je Leicester pokazal močen interes za kulturne dejavnosti in privabljanje preteklosti, je bil organizatorjem dogodka privlačen, saj ima potencial privabiti široko občinstvo," je še dejal Iocampo.

Sorodna novica Pismo razkriva, da se je Gauguin pri van Goghu bal "usodne in tragične nesreče"

Iz sklada za ohranitev cerkva so dodali, da so dotično cerkev začeli znova uporabljati pred dvema letoma kot umetnostno in družbeno prizorišče. Po besedah tiskovnega predstavnika so navdušeni, da je bila izbrana za lokacijo te "visokotehnološke" razstave, še poroča BBC.

Odrezana večina lastnega levega uhlja
Vincent van Gogh se je rodil leta 1853 v Zundertu na Nizozemskem. Leta 1880 se je posvetil umetnosti, šest let pozneje pa odšel v Pariz. Čez osem let se je naselil v Arlesu v Provansi v rumeni hiši, kamor je povabil tudi svojega prijatelja Paula Gauguina. Maja 1889 je bil po poslabšanju duševnega stanja, ki se je končalo s sporom z Gauguinom in odrezanim uhljem, sprejet v bližnjo psihiatrično bolnišnico v Saint-Rémyju. Leto zatem se je preselil v Auvers-sur-Oise v bližini Pariza, julija 1890 pa se je ustrelil na pšeničnem polju.

Odprtje razstave je bilo 7. februarja, obiskati pa jo je mogoče do 5. maja.