Uničenje, ki ga je povzročil požar v Narodni umetnostni galeriji Abhazije, pomeni velik udarec za kulturno dediščino te separatistične regije. Foto: AP
Uničenje, ki ga je povzročil požar v Narodni umetnostni galeriji Abhazije, pomeni velik udarec za kulturno dediščino te separatistične regije. Foto: AP

V Narodni umetnostni galeriji Abhazije – proruske separatistične republike, ki je uradno sicer del Gruzije – je po poročanju lokalnih državnih medijev v noči s sobote na nedeljo izbruhnil požar. "Vse je zgorelo," je sporočila v. d. ministrice za kulturo Dinara Smjir. "To je nepopravljiva izguba za nacionalno kulturo Abhazije. Dušim se v solzah. Težko mi je govoriti," je še dodala po pisanju regionalne tiskovne agencije Apsnypress.

Požara najbrž ni preživela nobena slika Čačbe-Šervašidzeja
Apsnypress je poročal, da je zbirka galerije v glavnem mestu separatistične republike Suhumiju vključevala tudi okoli 300 umetnin Aleksandra Čačbe-Šervašidzeja (1867–1968). Gre za izgnanskega slikarja, ki ga ima ta odcepljena republika za "prvega profesionalnega abhazijskega umetnika". Po besedah Dinare Smjir naj ne bi nobeno od njegovih del preživelo požara.

Osrednja razstavna dvorana galerije je zagorela v noči s sobote na nedeljo, v nedeljo zgodaj zjutraj pa so na kraj dogodka poklicali reševalne službe. Do 7. ure zjutraj po lokalnem času so bili ognjeni zublji omejeni, do 11. ure pa pogašeni. Po poročanju Apsnypressa je bilo na kraj poklicanih 11 gasilskih enot iz okoliških območij.

Uničenju se je ognilo le 150 platen
Požar naj bi preživelo zgolj okoli 150 slik abhaških umetnikov, je še poročal Apsnypress, ki se je ob tem skliceval na Dinaro Smijr. Agencija navaja še, da je abhazijsko generalno tožilstvo začelo preiskavo o vzroku uničujočega požara.

V objavi na družbenem omrežju je gruzijska predsednica Salome Zourabišvili požar označila za "tragedijo za vse nas". Besede kritike pa je namenila regionalni oblasti, saj je zapisala: "Obžalujem, kar je neposredna posledica zanemarjanja kulturne identitete s strani dejanskega vodstva in ruskih okupatorjev."

Abhazija se je od Gruzije odcepila leta 1992. Razglasila je svojo vlado, ki uživa podporo Rusije, a je večina držav in Združeni narodi uradno ne priznavajo kot državo. Po podatkih Državnega odbora za statistiko Abhazije je imela ta regija v letu 2021 okoli 244.000 prebivalcev.