V letu, ki se poslavlja, je bilo zaznati ohlajanje trga umetnin. Foto: EPA
V letu, ki se poslavlja, je bilo zaznati ohlajanje trga umetnin. Foto: EPA

V letu 2023 je četverica najdražje prodanih del v okviru dražb skupno dosegla manj kot 42,3 milijona evrov, kar je veliko manj kot lani. Tudi znesek, izplačan za letos najdražje prodano delo (130 milijonov), je nižji, kot ga je dosegla lanska rekorderka – slika Marilyn Monroe, ki jo je ustvaril Andy Warhol, je bila namreč prodana za 176,5 milijona evrov. Prav tako skupni znesek za prvih deset najdražje prodanih umetnin kaže podoben padec – z lanske slabe milijarde evrov na letošnjih 597,4 milijona evrov.

Spodaj pa seznam deseterice najdražje prodanih umetnin na letošnjih dražbah!


10. Henri Rousseau, Les Flamants (Plamenci), 1910
38,9 milijona evrov

Henri Rousseau, Plamenci, 1910. Foto: Wikipedia
Henri Rousseau, Plamenci, 1910. Foto: Wikipedia

Slika Plamenci Henrija Rousseauja je šla v maju na večerno dražbo umetnosti 20. stoletja pri dražbeni hiši Christie’s. S prodajo za 38,9 milijona dolarjev s honorarji je bil postavljen nov rekord za dela Henrija Rousseauja. Cena je namreč močno presegla slikarjev prejšnji rekord 3,6 milijona dolarjev, ki je bil dosežen leta 1993 s prodajo njegovega platna Portret Josepha Brummerja.


9. Vasilij Kandinski, Murnau mit Kirche II (Murnau s cerkvijo II), 1910
40,5 milijona evrov

Vasilij Kandinski, Murnau s cerkvijo II, 1910. Foto: Wikipedia
Vasilij Kandinski, Murnau s cerkvijo II, 1910. Foto: Wikipedia

V marcu je bila ta zgodnja abstraktna slika Vasilija Kandinskega prodana pri dražbeni hiši Sotheby's v Londonu, in sicer po tem, ko je bila vrnjena prvotnim nemško-judovskim lastnikom Johanni Margarete Stern in Siegbertu Samuelu Sternu. Gre za delo Kandinskega iz časa, ki ga imajo strokovnjaki za umetnikovo prelomno obdobje.


8. Mark Rothko, Untitled (Yellow, Orange, Yellow, Light Orange) (Brez naslova (rumena, oranžna, rumena, svetlooranžna)), 1955
42 milijonov evrov

Mark Rothko, Brez naslova (rumena, oranžna, rumena, svetlooranžna), 1955. Foto: Christie's
Mark Rothko, Brez naslova (rumena, oranžna, rumena, svetlooranžna), 1955. Foto: Christie's

To Rothkovo platno je bilo prodano na novembrski dražbi newyorškega Christie’sa. Njena vrednost se je s to prodajo povečala za 20 odstotkov od leta 2014, ko je bila na dražbi pri Sotheby'siju prodana za 32,6 milijona evrov.


7. Richard Diebenkorn, Recollections of a Visit to Leningrad (Spomini na obisk Leningrada), 1965
42 milijonov evrov

Richard Diebenkorn, Spomini na obisk Leningrada, 1965. Foto: Christie's
Richard Diebenkorn, Spomini na obisk Leningrada, 1965. Foto: Christie's

Prav tako za 42 milijonov evrov je bila novembra prodana ta Diebenkornova slika med večerno prodajo pri Sotheby'siju daleč nad izhodiščno ceno 22,6 milijona evrov. S prodajo je bil postavljen tudi nov rekord za kakšno delo tega ameriškega umetnika, s katerim se je prej ponašala slika iz leta 1971, ki je bila leta 2021 prodana za 24,7 milijona evrov.


6. Francis Bacon, Figure in Movement (Figura v gibanju), 1976
47,1 milijona evrov

Francis Bacon, Figura v gibanju, 1976. Foto: Christie's
Francis Bacon, Figura v gibanju, 1976. Foto: Christie's

Bacon je to sliko ustvaril nekaj let po smrti svojega nekdanjega partnerja Georgea Dyerja, ki je bil ponavljajoča se tema v njegovem ustvarjanju. Platno je bilo pet desetletij v zasebni lasti, novembra letos pa je bila prodana med večerno dražbo Christie'sa v New Yorku. Pričakovano je bilo, da bo Figura v gibanju prodana za okoli 45,2 milijona evrov.


5. Gustav Klimt, Insel im Attersee (Otok v Atterseeju), ok. 1901/02
47,9 milijona evrov

Gustav Klimt, Otok v Atterseeju, ok. 1901/02. Foto: Wikipedia
Gustav Klimt, Otok v Atterseeju, ok. 1901/02. Foto: Wikipedia

Klimtovo platno, ki je bilo nekoč v lasti zbiralca umetnin Otta Kallirja, ki je pomagal pri popularizaciji avstrijskih modernistov v ZDA, je bilo maja med večerno prodajo Sotheby'sija v New Yorku prodano za 47,9 milijona evrov. Slika, na kateri je slikar upodobil košček pokrajine Salzkammergut v Avstriji, še nikoli prej ni bila na voljo na dražbi. Strokovnjaki so ocenjevali, da bo prodana za okoli 45 milijonov evrov.


4. Jean-Michel Basquiat, El Gran Espectaculo (Nil) (Velik spektakel (Nil)), 1983
60,6 milijona evrov

Jean-Michel Basquiat, El Gran Espectaculo (Nil), 1983. Foto: Wikipedia
Jean-Michel Basquiat, El Gran Espectaculo (Nil), 1983. Foto: Wikipedia

Basquiatov triptih z lebdečimi lobanjami in figurami v družbi nakracanih stavkov, ki se nanašajo na starodavna mitološka besedila, je dosegel najvišjo ceno na večerni dražbi sodobne umetnosti, ki je pri Christie'su potekala maja. Pred prodajo je bil del zbirke modnega oblikovalca Valentina Garavanija, na dražbi pa je bil ponujen z oceno okoli 40,7 milijona evrov.


3. Claude Monet, Le bassin aux nymphéas (Mlaka z lokvanji), 1919
67 milijonov evrov

Claude Monet, Mlaka z lokvanji, 1919. Foto: EPA
Claude Monet, Mlaka z lokvanji, 1919. Foto: EPA

Monetova Mlaka z lokvanji je s 67 milijoni evrov konkretno presegla svojo izhodiščno ceno 58,8 milijona evrov, ko je novembra šla na dražbo pri Christie'su v New Yorku. Z doseženim zneskom se uvršča med najdražje slike tega impresionista, ki so kdaj šle na dražbo.


2. Gustav Klimt, Dame mit Fächer (Dama s pahljačo), 1917
97,7 milijona evrov

Sorodna novica Poslednji portret izpod čopiča Gustava Klimta na dražbi postavil nov evropski rekord

Klimt je edini umetnik, ki je na tem seznamu zastopan s kar dvema deloma. Ko je londonska podružnica Sotheby's objavila, da prodaja to sliko, za katero se domneva, da je zadnji portret, ki ga je ustvaril Klimt pred smrtjo leta 1862, so pri dražbeni hiši ocenili, da bo prodan za 72,4 milijona evrov. To je bil najvišji pričakovani znesek za kakšno platno, ki je šlo kdaj koli na dražbo na evropskih tleh. Končna prodajna vsota je bila skoraj 10-krat višja od tiste, za katero je bila slika prodana, ko se je nazadnje pojavila na dražbi leta 1994 v New Yorku.


1. Pablo Picasso, Femme à la montre (Ženska z uro), 1932
130 milijonov evrov

Sorodna novica Picassova Ženska z uro prodana za 130 milijonov evrov

Dražbena hiša Sotheby’s je 8. novembra med drugim ponudila tudi sliko Ženska z uro, na kateri je Picasso upodobil svojo veliko mlajšo muzo in ljubico Marie-Therese Walter. Pri Sotheby'siju so pričakovali, da bo prodana za okoli 114 milijonov evrov, a je platno preseglo pričakovanja in postalo tudi najdražje delo, prodano na dražbi v letu 2023.

Delo je leta 1968 kupila Emily Fisher Landau, ena največjih zbiralk umetnosti v preteklem stoletju. Po njeni smrti marca letos je Sotheby’s na omenjeni dražbi v New Yorku ponudil okoli 120 umetnin iz njene zbirke. Z zneskom 125,8 milijona evrov, za katerega je bila slika prodana, se je zavihtela na drugo mesto Picassovih na dražbi prodanih del. V tem pogledu zmagovalno delo so še zmeraj njegove Alžirke (Les Femmes d'Alger), platno iz leta 1955, ki so ga pri Christie’su leta 2015 prodali za 162 milijonov evrov.