Prepletanje lepote: umetnost Slovenije in Japonske 2022. Foto: Arhiv MOL
Prepletanje lepote: umetnost Slovenije in Japonske 2022. Foto: Arhiv MOL

Odprtje razstave bo drevi ob 18.30, uro pozneje bo sledil klavirski recital japonskega pianista Tempeija Nakamure v Rdeči dvorani Magistrata. Razstava bo na ogled do 27. julija.

Jože Ciuha, Drago Tršar, Andrej Jemec, Branko Suhy, Jožef Muhovič, Matjaž Počivavšek, Bojan Gorenec, Klavdij Tutta, Klementina Golija, Peter Ciuha, Žiga Kariž, Klemen Brun, Gašper Jemec, Eva Petrič, Maša Gala in Natalija Juhart Brglez so med slovenskimi umetniki, dela katerih so vključena v razstavo, iz Japonske pa razstavljajo Tošihiro Hamano, Takuzo Jamauči, Kimiko Nišio, Takajuki Nagai, Nobuko Hamano in Noriaki Sangava.

Postavitev je nastala v sodelovanju japonskega veleposlaništva v Sloveniji, Mestne občine Ljubljana, Umetniške fundacije Hamano - Mecenat Kagawa in umetniške skupine Ryu, so sporočili z veleposlaništva.

Slovenska grafika na Japonskem
Skupina Ryu, ki jo vodi Tošihiro Hamano, sodeluje s slovenskimi umetniki že od leta 1980, ko je v mestu Sakaide v prefekturi Kagava razstavljala trojica slovenskih grafikov. Njihova dela so navdušila z izredno tehnično dovršenostjo in ustvarjalnostjo, s tem se je začelo plodno sodelovanje, ki danes traja že štiri desetletja. Od leta 1984, ko je Zoran Kržišnik organiziral prvo razstavo Hamana in članov skupine Ryu v Moderni galeriji v Ljubljani, je osem članov skupine študiralo na ljubljanski likovni akademiji, sledilo je še veliko skupnih razstav in gostovanj.

Japonski umetniki na bienalu v Sloveniji
Člani skupine Ryu so večkrat sodelovali na ljubljanskem grafičnem bienalu, celotno razstavo tega bienala so leta 1988 predstavili na Japonskem. Leta 1997 so slovenski umetniki sodelovali na mednarodni grafični razstavi in simpoziju v prefekturi Kagava. Leta 2001 je Andrej Jemec ustvarjal v mestu Sakaide, kjer je razstavljal v Mestnem muzeju, slovenski umetniki več generacij so sodelovali na natečajih Sakaide Art Grand Prix in Utazu Art Award, ki jih soorganizira ta skupina.

Leta 2016 so v mestu Takamacu organizirali veliko skupno razstavo slovenskih in japonskih umetnikov, leta 2017 so člani skupine Ryu razstavljali v Gorenjskem muzeju, večkrat so sodelovali tudi na mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov v Kranju.