Gerhard Steidl. Foto: Wikipedia/Robbie Lawrence
Gerhard Steidl. Foto: Wikipedia/Robbie Lawrence

Steidla bodo ovenčali za njegovo delo s fotografi in pomemben vpliv njegovih fotografskih knjig. Njegova leta 1968 ustanovljena založba Steidl je program fotografskih knjig zagnala leta 1996 in v le nekaj letih dosegla status največjega založnika sodobne fotografije na svetu. Izdaje založbe zajemajo celotno zgodovino fotografije od zgodnjih mojstrov pa vse do vodilnih fotografov današnjega časa ter predstavljajo raznolik spekter fotografskega izražanja – od umetnosti in mode do dokumentarne in ulične fotografije.

Pod založbino streho bogat šopek priznanih imen
Izjemen založbin katalog fotografskih knjig vključuje dela številnih priznanih imen sveta fotografije, med njimi so denimo Joel Sternfeld, Nan Goldin, Bruce Davidson, Robert Frank, Berenice Abbott, Robert Adams, Henri Cartier-Bresson, Karl Lagerfeld in Juergen Teller.

Kot tiskarju in založniku mi je pri fotografskih knjigah najbolj pri srcu to, da so demokratičen medij, ki fotografijo prinašajo širšemu občinstvu. /.../ To je priložnost, da pokažemo nekaj naših najbolj ambicioznih knjig, razkrijemo kakšno skrivnost knjigoveštva, in če se le da, navdihnemo naslednjo generacijo knjigovezov.

Gerhard Steidl

Leta 1950 v Göttingenu v Nemčiji rojeni Steidl je ob novici o prejemu nagrade dejal, da je počaščen: "Kot tiskarju in založniku mi je pri fotografskih knjigah najbolj pri srcu to, da so demokratičen medij, ki fotografijo prinašajo širšemu občinstvu." Izrazil je veselje, da bo lahko postavil razstavo galeriji Somerset House. "To je priložnost, da pokažemo nekaj naših najbolj ambicioznih knjig, razkrijemo kakšno skrivnost knjigoveštva, in če se le da, navdihnemo naslednjo generacijo knjigovezov," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost.

Dan, ki si ga fotografi zaznamujejo na koledarju
Tekmovanje Sony World Photography Awards, ki poteka pod okriljem organizacije World Photography Organisation, je eden izmed najpomembnejših dogodkov na koledarju fotografov po svetu. Stvaritve nagrajenih fotografov in fotografov, uvrščenih v ožji izbor, so vsako leto predstavljene na ugledni razstavi v umetniškem središču Somerset House v Londonu.

Gerhardu Steidlu bodo nagrado podelili 16. aprila v Londonu. V počastitev njegovih dosežkov bo v okviru razstave Sony World Photography Awards 2020 (od 17. aprila do 4. maja v londonskem Somerset Housu) na ogled postavitev pod naslovom Ena ljubezen, ena knjiga: Steidlova knjižna kultura. Predstavljen bo njegov postopek izdelave knjig in približno 80 njegovih najbolj cenjenih izdaj.