Napoved razstave je obljubljala številna zveneča imena svetovne umetnosti, med drugim tudi Kazimirja Maleviča (v katalogu navedeno delo z naslovom V gostilni, olje na platnu). Foto: Narodni muzej Slovenije
Napoved razstave je obljubljala številna zveneča imena svetovne umetnosti, med drugim tudi Kazimirja Maleviča (v katalogu navedeno delo z naslovom V gostilni, olje na platnu). Foto: Narodni muzej Slovenije

Sodni cenilec, ki ga je angažirala policija, je maja lani pregledal zbirko likovnih del družine Boljkovac, na podlagi njegovih ugotovitev pa so ljubljanski kriminalisti na tožilstvo vložili kazensko ovadbo zaradi kršitve materialnih avtorskih pravic. Na sodišču je primer trenutno v fazi formalnega in materialnega predhodnega preizkusa obtožnega predloga, poroča današnji Dnevnik.

Gre za 160 del iz zasebne družinske zbirke, ki naj bi jih v Narodnem muzeju na razstavi Popotovanja. Umetniško zbirko družine Boljkovac so nameravali na ogled postaviti 8. junija leta 2022. Potem ko je umetnostnozgodovinska stroka na podlagi reprodukcij opozorila, da gre najverjetneje za ponaredke, pa so razstavo tik pred zdajci odpovedali. Takratni direktor muzeja Pavel Car je kljub odpovedi razstave sprva zatrjeval, da sam verjame v avtentičnost del, a je nato odstopil.

Na razstavi bi bilo na ogled okoli 160 likovnih del, med njimi so napovedovali dela vrhunskih svetovnih imen slikarstva, kot so Pablo Picasso, Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, Joan Miró, Edgar Degas, Henri Matisse, Kazimir Malevič, Marc Chagall, Joseph William Turner in Edvard Munch.

Po poročanju Dnevnika so na tožilstvu vložili obtožni predlog s kaznovalnim nalogom zaradi kaznivega dejanja kršitve materialnih avtorskih pravic. Sodišče je kazensko zadevo zoper obdolženega Slobodana Nikolaja Boljkovca prejelo 6. oktobra lani. Trenutno pa je zadeva "v fazi formalnega in materialnega predhodnega preizkusa obtožnega predloga", so za časopis potrdili na ljubljanskem okrajnem sodišču.

Sorodna novica Kazenska ovadba glede zbirke domnevnih ponaredkov, ki jo je nameraval razstaviti Narodni muzej

Razstava ni bila v programu muzeja za leto 2022, saj so se zanjo odločili šele nekaj tednov pred načrtovanim odprtjem. Car je za razstavo angažiral zgolj koordinatorja, in sicer arheologa Andreja Šemrova, vodjo numizmatičnega kabineta v Narodnem muzeju. Potem ko je več strokovnjakov izrazilo dvom o avtentičnosti del kot tudi certifikatov so zadevo pod drobnogled vzeli na ministrstvu. Umetnostni zgodovinar Brane Kovič je tedaj napovedano razstavo označil kot "kapitalen kiks" muzeja.