S prodajo portreta so v operni hiši hoteli pridobiti del sredstev za delovanje v času pandemije.

Dražba 20. stoletje: Od Londona do Pariza, ki so jo pri Christie's priredili v štirih delih, je prinesla 90,2 milijona funtov. Foto: EPA
Dražba 20. stoletje: Od Londona do Pariza, ki so jo pri Christie's priredili v štirih delih, je prinesla 90,2 milijona funtov. Foto: EPA

Pred dražbo povojne in sodobne umetnosti londonske hiše Christie's je bila vrednost portreta ocenjena med 11 in 18 milijoni funtov.

Samoohranitev v času epidemije: Kraljeva operna hiša prodaja Hockneyjevo sliko

Iz Kraljeve operne hiše so sicer na začetku meseca sporočili, da jih je v prodajo omenjene slike prisilila "do zdaj največja kriza v zgodovini operne hiše", ki je posledica pandemije koronavirusne bolezni 19.

Ljudje so pomembnejši od trofej
"Z izkupičkom od prodaje bomo omogočili, da se bodo največji svetovni umetniki nekoč znova lahko vrnili na oder,"
je ob napovedi prodaje povedal izvršni direktor Kraljeve operne hiše Alex Beard.

Svetovno znana operna hiša na Covent Gardnu je vrata za obiskovalce zaprla marca, ko so bile zaradi ukrepov ob pandemiji vrata prisiljene zapreti vse kulturne ustanove v državi. Znova so jo odprli junija, vendar so predstave izvajali brez občinstva v dvorani in jih je bilo mogoče spremljati le v neposrednem prenosu na spletu.

Prodaja portreta je bila sicer ena od štirih točk načrta za ohranitev delovanja operne hiše med pandemijo covida-19. Načrtujejo tudi odpuščanja, zagnali so zbiranje donacij, poleg tega čakajo na odločitev o posojilu iz kriznega sklada za umetnost.

Samemu Davidu Hockneyju menda
Samemu Davidu Hockneyju menda "ni preveč po volji, ko gre katero od njegovih del na dražbo". Foto: EPA

David Webster (1903–1971) je Kraljevo operno hišo vodil četrt stoletja – med letoma 1945 in 1970, v obdobju največjega razcveta in ambicij. Tesno je sodeloval z Ninette de Valois, ustanoviteljico Kraljevega baleta, in pripomogel k mednarodnemu ugledu Covent Gardna.

Najdražja slika še živečega avtorja
Slikar, grafik in fotograf David Hockney velja za enega najpomembnejših britanskih umetnikov 20. stoletja. V 60. letih preteklega stoletja je pomembno sooblikoval popart. Eksperimentiral je z različnimi tehnikami in velja za pionirja selfija. Njegova slika iz leta 1972 Portret umetnika (Bazen z dvema figurama) je bila lani na dražbi avkcijske hiše Christie's prodana za 90,3 milijona dolarjev, s čimer je postala najdražja slika še živečega avtorja, prodana na dražbi.