V formalnem smislu razstava predstavlja številne ustvarjalne faze. Foto: Galerija mesta Ptuj
V formalnem smislu razstava predstavlja številne ustvarjalne faze. Foto: Galerija mesta Ptuj

Sandi Červek se je ptujskemu občinstvu predstavil že leta 1988 v razstavišču na gradu skupaj s slikarjem Marjanom Gumilarjem, drugič zatem leta 1993 v Romanskem palaciju na gradu, nazadnje pa leta 2001 skupaj s slikarko Zdenko Žido v zasebni Galeriji Žula 3.

"Drugače od omenjenih razstav se tokrat Červek ne predstavlja zgolj s tekočo likovno produkcijo, temveč pričujoči razstavni izbor vključuje pregled njegovega ustvarjanja zadnjih 30 let. V formalnem smislu tako razstava predstavlja številne ustvarjalne faze, med katerimi so si nekatere izmed njih kronološko sledile, spet druge so se odvijale sočasno," opisuje Irma Brodnjak, kustosinja razstave.

Slikar živi in ustvarja v Murski Soboti, študiral pa je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost (ALUO), kjer je leta 1985 diplomiral pri Gustavu Gnamušu. Ukvarja se s slikarstvom, risbo, grafiko, ilustracijo in oblikovanjem.

"Likovna govorica prekmurskih umetnikov je izvirna, v svojem izrazu univerzalna ter priznana tako doma kot v tujini. Zlasti 80. leta prejšnjega stoletja so v slovenskem likovnem prostoru postregla z izredno močno generacijo likovnih ustvarjalcev iz Prekmurja, katere eden glavnih predstavnikov in promotorjev je ravno Sandi Červek," je povedala Irma Brodnjak.

Najbolj je poznan po t. i. črnih slikah
Njegove likovne začetke po njenih besedah umeščamo v figuralno slikarstvo, od katerega pa relativno hitro preide v abstrakcijo in začne ustvarjati t. i. črne slike, po katerih je širšemu občinstvu še danes najbolj poznan.

Tokratna razstava je nastala v sodelovanju z zasebnim galeristom Francijem Novakom iz Antikvitet Novak iz Ljubljane, ki je posodil večino umetniških del.

Postavitev bo na ogled do 26. aprila.