Interaktivni generator ustvarja kolaže nadrealističnih krajin. Foto: Simulaker
Interaktivni generator ustvarja kolaže nadrealističnih krajin. Foto: Simulaker

AdijoSvet.exe je delo Nejca Trampuža in Srđana Prodanovića. Pri umetniškem podvigu bo sodeloval še Tim Kropivšek.

Projekcijo bodo do 17. januarja od 17. do 21. ure projicirali na pročelje novomeške Knjižnice Mirana Jarca. Razstavo pa bo mogoče spremljati tudi na spletu.

Tok novic, bolj ali manj tesno povezanih z okoljsko problematiko
Gre za drugi del World.exe projekta, "ki v teh turbulentnih časih zavzema digitalno obliko. Interaktivni generator ustvarja kolaže nadrealističnih krajin, interakcija pa tokrat temelji na toku novic, bolj ali manj tesno povezanih z okoljsko problematiko," so zapisali pri Simulakru.

Naslov razstave je sicer smiselno nadaljevanje prvega dela projekta ZdravoSvet.exe oziroma HelloWorld.exe, ki so ga izvedli v sklopu Galerije AQ v Celju in je "zastavljen v daljni prihodnosti, ko človek Zemlje ne naseljuje več". Pri novi razstavi pa se vračajo v trenutek, "ko se s frazo adijo, svet, ljudje poslavljamo, verjetno ne le od planeta, kakršen je bil pred nami, ampak morda tudi od lastne prihodnosti".

Nazaj v dobo antropocena
Projekt se iz prihodnosti po izumrtju človeštva, leta 3020, vrača nazaj v dobo antropocena, v začetek leta 2021. Z vrnitvijo v sedanjost se umetniško delo – poleg svojega pojavljanja na medmrežju – uteleša tudi fizično s projekcijo v javnem prostoru na pročelju novomeške knjižnice, so še sporočili iz Simulakra.

Nejc Trampuž je fotograf in intermedijski umetnik, ki družbeno, tehnološko in okoljsko kritiko pogosto predstavlja v obliki interaktivnih instalacij in kolažev. Diplomiral in magistriral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Predstavil se je na več samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih.

Srđan Prodanović je razvijalec programske opreme, vizualni umetnik in glasbeni producent. Na začetku ustvarjalne poti je sodeloval predvsem pri likovnih razstavah, bil je član Kreativne Cone Šiška in je soorganiziral razstavi slovenskih ustvarjalnih industrij. Soustanovil je večkrat nagrajeni oblikovalski studio Ljudje d. o. o. in društvo CUF.

Tim Kropivšek je intermedijski umetnik, ilustrator in glasbenik. V svojih umetniških delih se največkrat zavzema za naravovarstvo. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer končuje magistrski študij.