Produktion, 2023. Foto: MGLC
Produktion, 2023. Foto: MGLC

Kucler v svojih delih preizkuša potenciale slikarskega medija ter preizprašuje mejo med reprezentacijo in abstrakcijo.

Razstavljena dela so narejena z mislijo na to razstavo in bodo na današnjem odprtju prvič predstavljena javnosti. Vsako je realizirano v svojem mediju z namenom, da ponazarjajo vsakdanje situacije, ki si jih bo na današnjem vodenem ogledu s Kuclerjem in kustosom razstave Božidarjem Zrinskim moč ogledati z očmi avtorja.

Beep!, 2023. Foto: MGLC
Beep!, 2023. Foto: MGLC

Pri Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) so zapisali, da Kucler izbrana vizualna izhodišča spreminja v sodobne rebuse s pridihom nostalgije po določenem okolju, domačnosti in predmetih, ki so nekoč zaznamovali naš vsakdan, dom, mesto in naravo. Tako kot naslov tudi navdih zajema iz revialne in časopisne vizualnosti in slikarstva iz sedemdesetih let, ki sta v vsakdanjost vnašala nove produkte.

Rdeči fotelj, 2023. Foto: MGLC
Rdeči fotelj, 2023. Foto: MGLC

Poznavanje tehnoloških zmožnosti posameznega medija
Rubrika revije je bila namenjena poročanju o kakovosti vsemogočih aparatov, razstava Rezultati testiranja pa razkriva Kuclerjevo poznavanje tehnoloških zmožnosti posameznega medija in natančno predvidevanje rezultata njihovega spajanja. V svojih delih je torej testiral ustvarjalni proces sam po sebi, njegova dela pa so poročila raziskave.

Z deli Beep! in Produktion je na primer preizkusil spajanje grafične tehnike sitotiska z dopolnjeno akrilno poslikavo in risanje z barvicami, kar mu je po navedbah MGLC-ja uspelo z asociativno sproščenostjo, humorjem in razumevanjem uporabnosti in pomembnosti določene tehnologije za doseganje želenega učinka. Poleg ostalih umetnin bosta v MGLC-ju na ogled do 28. maja.

David Kucler je leta 2021 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomiral iz smeri slikarstvo ter prejel nagrado akademije za posebne umetniške dosežke. Na akademiji nadaljuje magistrski študij slikarstva. V MGLC-ju je razstavljal že na skupinski razstavi Odtisi in vtisi 2, gostoval pa je tudi v Kinu Šiška in v galeriji DobraVaga.